icra Borcunu Yapılandırmak
icra Borcunu Yapılandırmak; Çek senet veya herhangi bir alışveriş yaptığınızda ödeme gücünüz kesilirse, ödeme yapamayacak hale gelirseniz, icra borcu yapılandırma yapmanız mümkündür. İcra borcunuz ne kadar olursa olsun, haciz işlemi başladıktan sonra dahi, icra borcunuzu yapılandırmak istediğinizde, karşı tarafın avukatları size taksitlendirme yapmıyoruz diye cevap verdiklerinde, bu çıkmazdan çıkmanın yolu, kendi gücünüze göre, belli sürelerde taksitler hazırlayarak, icra dairesine veya ÜYAP sistemi üzerinden e-devlet şifrenizle giriş yaparak icra dosyanıza ulaşabilirsiniz.
O borç için ödemelerinizi kartınızdan yapabilirsiniz. Karşı taraf, size bu ödemeyi kabul etmiyoruz dediklerinde, siz onları dinlemeden ödeme yapabilirsiniz. Kimse, iyi niyetli ve borcunu ödemek isteyen birine, borç ödemesini illa ki şu kadar tutarda yapmanız gerekiyor diyemez. Tüm vatandaşlar ister borçlu olsun ister alacaklı olsun herkesin hakları vardır.
İyi Niyetliyim, icra borcunu yapılandırmak ve Ödemek İstiyorum
İyi niyetli insanların önü açıktır. Onlar borçlarını ödemeyip hacze maruz kalmak istemezler. Hiç kimse bunu istemez. Ama şartlar el vermediğinde, ödeme gücü kalmadığında, her borçlu kendi bütçesine göre bir plan yaparak, karşı tarafa sormadan, kendi kendine borç ödeyebilir. İcra borcunu ödemek için diyelim ki ayda 100 lira ödeme yapma gücünüz varsa, bu borcunuzu karşı tarafa söylemeden de, ödeyebilirsiniz. Ödeme yapmanız sizin iyi niyetli olmanızın bir göstergesidir. İcradaki borçlar, icra dairesine gidilerek, icra dairesinin onayı ile – alacaklı kabul etmese bile- 4 taksitte ödenebiliyor. Peki ”borç yüzünden ailenin diğer fertlerine haciz gelir mi?”
İcra Borcu Yapılandırma
Bütün vergi borcu, -yapılandırma- işlemi ile 18 aya varan taksit ödeme kolaylığı ile ödenebiliyor. Bu taksitler, 2 ayda bir olacak şekilde ödeniyor. 2020 Aralık ayının sonuna kadar tüm vergi borçlarınızı, vergi dairesinden alıp dolduracağınız formda taksit seçeneklerini işaretleyerek kolayca yapılandırabilirsiniz. Trafik cezaları, SGK prim borçları, harçlar, vergi borçları için 2021 yılına girmeden borçlarınızı temizleyebilirsiniz.
İcralık Borcu Ödemek Haczi veya Takibi Engeller mi?
Ödemeyi kendi kafanıza göre yaptığınızda, yani kendi bütçenize göre taksitlendirip ödediğinizde, bu hareketiniz haczi veya takibi durdurmaz. Ancak borçlarınızı hafifletir ve belli bir zaman sonra borcunuzu tamamen kapatacak noktaya gelebilirsiniz. Hiç ödeme yapmamaktan çok daha iyi olan bu davranış; önünüzü açacaktır. Karşı taraf da bu ödemeleri göründe size karşı daha anlayışlı ve yapıcı davranabilir.
Varlık Yönetim Şirketleri ve Borçları
Varlık yönetim şirketleri, bankalara olan ve bankaların tahsil etme imkanının olmadığı borçları düşük bir meblağa satın alarak, müşterinin yeni alacaklısı durumuna gelirler. Müşterilerini arayarak, borçlarını ödemeleri için telkinde bulunurlar. Bir varlık yönetim şirketi, söz gelimi 10 bin liralık bir borcu olan kişinin tüm borçlarını, bankalardan yüzde 10-15 ödeme yaparak kendisi sahiplenir. Müşteriden de, bankanın istediği tutarı ister. Eğer bu tutarı alma imkanı yoksa, indirim yapma taksit seçenekleri sunma gibi kolaylıklar tanıyabilir.
Varlık Yönetim Şirketine Borç Nasıl Ödenir?
Varlık yönetim şirketi sizi aradığında, siz onlardan şunu talep edebilirsiniz: Şirket mail hesabından bir ödeme planını gösteren ıslak imzalı belge. Şirket, size mail gönderip ödemelerinizi ve ödemelerinizin nereye yapılacağı bilgisini gönderir. Konuşmalarınız esnasında onlarla pazarlık yapabilirsiniz. Borcunuzu indirmek için bu iyi bir girişim olacaktır. Toplam ödeme tutarını, taksit bilgisini ve tahsil harcının ödenmesi konusunu netleştirmeniz gerekir. Çünkü borç bittiğinde, bu şirket, tahsil harcını icra dairesine ödemezse, e-devletteki icra dosyanız düşmez. Düşmesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Şimdi varlık yönetim şirketi, sizi arayıp borcunuzu ödemenizi istediğinde adım adım ne yapacağınızı sıralayalım:
- Varlık yönetim şirketi sizi aradığında dosyanızın icrada olduğunu söylediklerinde siz e-devlet üzerinden icra dosyanıza erişin. Bu şirketin temlik aldığını gördüğünüzde, birinci aşama tamamlanır.
- İkinci aşamada pazarlık yapma var. Onlarla toplam ödeme ve taksitler konusunda anlaşın.
- Üçüncü aşamada size verilen, şirketin banka hesabına borcunuzu yatırmaya başlayın.
- Ödeme açıklamasına mutlaka dosya numarasını yazın. Örneğin 2020-44 icra dosyası ödemesidir şeklinde not düşün. Açıklama yapmadan ödeme yapmak ileride başınızı ağrıtabilir.
- Ödeme tamamlandığı halde, dosyanız e-devlette görünüyorsa, şirket bu dosyayı kapattırmak için icra dairesine söz konusu harcı yatırmamış demektir. Bu harcı mutlaka yatırmalarını sağlayın ya da kendiniz yatırın. Aksi halde dosya 2 yıl daha e-devlet sisteminde görünür. Ayrıntılı bilgi için harçlar kanunu -23. Maddeyi okuyun.
Tuzla Gazetesi