Havyar nedir?
Havyar nedir? Havyar en çok nerelerde bulunur? Havyar nasıl elde edilir? Havyar ne işe yarar? Havyar tüketilmeden önce hangi işlemlerden geçer? Havyarın faydaları nelerdir? Birçok balık yumurtasından elde edilen, maliyeti ve dolayısı ile fiyatı da bir hayli yüksek, zengin içerikli besinlere havyar denmektedir.
HAVYAR EN ÇOK NERELERDE BULUNUR?
Sofraların en değerli yiyeceği olarak tüm dünyada etkisini artırmış olan havyarın geçmişi, Osmanlı ve Bizans dönemlerine kadar uzanmaktadır. Renk, aroma, boyut olarak birbirinden farklı olan havyarların en kalitelisi ve ulaşılması bir hayli zor olan, siyah renkte olan döllenmemiş yumurtalardır. En kaliteli havyarların Hazar Denizi’ne kıyısı olan; Rusya, İran, Azerbaycan gibi ülkeler tarafından çıkarıldığı bilinmektedir.
HAVYAR NASIL ELDE EDİLİR?
Mersin ve çiroz adı verilen balık cinslerinin canlı olarak yakalanıp, içlerinden yumurtaların çıkarılması ile havyar elde edilir. Balıklar bu işlemler sonrasında öldürülmez, karınları dikilerek tekrar denize bırakılır. Yapılan işlemler tek bir balıktan bir sefere mahsus olmaz ve en az 4-5 kez yumurta alma işlemleri gerçekleştirilebilir.
HAVYAR NE İŞE YARAR?
Seçkin lezzetteki ve değerdeki havyar, birçok niteliği bakımından aranan bir üründür. Beyin aktivitelerinin geliştirilmesi, zihin açıklığı gibi pek çok etkisi bulunan havyar; içinde bulunan B12 sayesinde artılarına artı katıyor. Kendini sürekli halsiz ve yorgun hisseden, enerjik olmayan kimseler için içindeki protein sayesinde dayanıklılık ve kuvvet sağlıyor. Peki; Balık yağının faydaları nedir?
HAVYAR TÜKETİLMEDEN ÖNCE HANGİ İŞLEMLERİ GÖRÜR?
Daha çok mersin, çiroz cinsi balıklardan alınan havyar; en çok beluga cinsi balıklardan çıkarılır ve en makbul olanı kabul edilir. Ülkemizde ise, Bodrum ve Adana’da çıkarılan kefal balığından havyar elde edilmektedir. Unutulmaması gereken şey: Her balığın eti yenmediği gibi her balıktan çıkarılan havyarın da yenmeyeceğinin bilinmesi lazım.
Oldukça zahmetli işlemler öncesinde, sınırlı bölgelerde bulunması sonucunda zorlukla yakalanan balıklardan çıkarılan havyarlar; elimize geçene kadar hangi işlemlerden geçiyor, bir bakalım:
– Havyarlar; balıklardan çıkarıldıktan sonra yabancı maddelerden arındırılıp, tuzlama işlemleri yapılır.
– Tüketim için piyasaya sunulmadan önce havyarın olgunlaşması beklenir. Bu olgunlaşma süreci; havyarın bekleme süresi içerisinde, tadının ve lezzetinin geliştirilmesi için yapılır.
– İstenen aromatik tada ulaşan havyarlar paketlenerek, tezgahlarda yerini almaya başlar.
HAVYARIN FAYDALARI NELERDİR?
– İçinde bulunan A, E ve C vitaminleri sayesinde zengin bir vitamin deposu olduğunu ortaya koyar. Sadece 1 yemek kaşığı tüketerek, günlük ihtiyacın karşılanmasını mümkün hale getirir.
– Omega 3 ve bunun gibi değerli yağlara sahip olan havyar, bağışıklık sisteminin işleyişine katkıda bulunur.
– Çinko mineralleri sayesinde mikroorganizmalar ile savaşarak, antikor üretimi sağlar.
– Zihnin daha aktif ve enerjik olması, havyarın içindeki B12 sayesindedir.
– Ciltteki kırışıklık gibi yaşla beraber ortaya çıkan etkilerin azalmasına yardımcı olur.
– Karanlık yerlerde gözlerin ortama çabuk adapte olmasını sağlayarak, görmeyi kolay hale getirir.
– Havyar, kronik olarak hissedilen halsizliğe çare olarak kullanılır.