Siyez Nedir Faydaları Nelerdir?

Siyez Nedir Faydaları Nelerdir

Siyez Nedir Faydaları Nelerdir?

Siyez Nedir Faydaları Nelerdir? Siyez dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir. Bazı yörelere göre kaplıca buğdayı olarak da bilinen siyez, 14 kromozom sayısına sahiptir. Siyez genetiği bozulmamış olan bir buğdaydır. Uzmanların tavsiye ettiği siyez ununu gönül rahatlığı ile hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.

Siyez buğdayın atasıdır ve kötü iklim koşullarına bile oldukça dayanıklıdır. Siyez bulguru taş değirmelerde öğütülerek siyez unu elde edilir. Siyez bulguru taş değirmeden çok fazla işlem göremediği için içerisinde birçok vitamin barındırır. A, B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan siyez sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sağlıklı beslenmek isteyenler veya diyet yapan kişiler normal un yerine siyez ununu tercih etmeleri daha iyi olacaktır.

SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI

Siyez bulguru çok fazla işlem görmediği için oldukça faydalıdır. Siyezin faydaları şunlardır;

  • Siyez yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle hücre yapısını korur.
  • Siyez bulguru glisemik endeksi en uygun olan gıdadır.
  • İçerisinde yüksek miktarda folik asit içerir. Bu nedenle anne sütünü artırır.
  • Siyez buğdayı zengin bir lif kaynağıdır. Bu nedenle bağırsakları temizler, sindirimi kolaylaştırır.
  • Bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Siyez bulguru radyasyona karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle nükleer savaşlara karşı bazı ülkeler siyez bulguru stoku yapmaktadır.
  • Doymamış yağa sahiptir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığını korur.
  • Yağ oranı oldukça düşüktür. Kolesterol içermez.
  • Karbonhidrat değeri düşüktür. Protein değeri ise yüksektir.
  • İçeriğinde B1 vitamini vardır. B1 vitamini ise sinir ve sindirim sistemine iyi gelmektedir.
  • Kolon kanserine karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Kabızlık şikâyeti olan kişiler siyez bulgurunu, posa ve yüksek lif içermesi nedeni ile tercih etmektedir.

Siyez Buğdayı Nasıl Tüketilir?

Siyez bulguru haşlanarak tüketilebilir. Yapısı diğer bulgurlardan daha sert olduğu için pişme süresi daha uzundur. Siyez bulguru öğütülerek un elde edilmektedir. Siyez ununu yapacağınız ekmeklerde, poğaçalarda, kurabiyelerde ve pastalarda kullanabilirsiniz. Siyez doğal içerikli bir besindir. Bu nedenle ekşi mayalı ekmek yapımında da kullanabilirsiniz. Diyet yapan kişiler mutlaka siyez unu kullanmalıdır.

Tuzla Gazetesi Yaşam Köşesi.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık