Geri Dönüşüm Neden Önemli?

Geri Dönüşüm Neden Önemli

Geri Dönüşüm Neden Önemli?

Geri Dönüşüm Neden Önemli? Günümüzde dünyanın en önemli sorunlarından biri çevre kirliliği. Doğaya bırakıldığında belki binlerce yıl kaybolmayan ve etrafa tehlike saçan atıklar ekolojik dengeyi tehdit ederek tüm canlılara zarar veriyor. Plastik atıklar ise bu noktada doğayı yaşanılmaz kılmak adına başı çekiyor. Doğal denge üzerinde ciddi tahribata neden olan plastiklerin geri dönüşüme kazandırılması ve doğaya karışmasının önüne geçilmesi ise bir hayli önemli.

Geri Dönüşümün önemi nedir?

Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok eşya geri dönüşüme kazandırılabilir maddelerdir. Sadece plastik değil; alüminyum, pil, motor yağı, kağıt, cam, elektronik atıklar, hurda plastik ve organik atıklar geri dönüştürülebilir. Her yıl dünya genelinde 300 milyon ton plastik üretimi yapılmaktadır. Bu plastiklerin büyük çoğunluğu doğaya bırakılır ve binlerce yıl çözünmez. Bu tür atıkların çevreye zarar vermemesi adına geri dönüşüm kutularına atılmaları gerekmektedir. Tek bir kişinin vereceği mücadele bile doğaya büyük katkı sağlamak demektir. Doğanın dengesini koruyabilmesi biz insanların dikkatli adımları neticesinde mümkündür.

Geri dönüşüm hem doğal kaynakların hem de enerji kaynaklarının korunması için önem taşır. Atık miktarı azaldığında ülkenin ekonomisi de aynı oranda gelişecektir. Geri dönüşüm, hurda malzeme için ayrılan döviz miktarının azalmasını sağlar. Enerji kullanımının azalması ile de büyük bir tasarruf elde edilmiş olur. Ayrıca geri dönüşüm sayesinde katı atıklar ayrıştırılır ve yeniden üretilebilir. Bu da tüketimin azalması anlamına gelecektir. Kaynak tüketiminin azalması da tüm dünyaya faydalı bir durumdur.

Atıklar Çevreye Nasıl Zarar Veriyor?

Doğada çözünmeyen atıklar çevreye bırakıldığında ciddi problemlere neden olur. Küresel ısınma ve iklimlerin değişmesi çevre kirliliğinin bir sonucudur. Denizlerin ve yer altı kaynaklarının kirlenmesi ve bu doğal kaynaklarda  yaşayan canlıların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması söz konusudur. Çevre kirliliği bitki örtüsüne ciddi zararlar verir ve doğanın tüm canlılar için etrafa yaydığı şifanın günden günden kaybolmasına neden olur. Tüm dünyayı etkisi altına alan yangınlar da çevre kirliliğinin adeta bir sonucudur. Ufacık bir plastik ya da cam şişe bile ormanlarda felaket saçabilme yeteneğine sahiptir.

Özellikle de ormanlık alanlara insanların fırlatmış oldukları plastik atık ya da cam parçaları güneşin yüksek ışınlarını kendinde toplar ve lens etkisi ile tutuşarak yangına neden olur. Ormanlık alanlarda çıkan yangınlar da kısa sürede ciddi boyutlara ulaşarak geniş alanlara yayılır ve kontrolden çıkar. Bu nedenle asla etrafa geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların bırakılmaması gereklidir. Sadece plastikler değil sigara izmaritleri ya da ambalajlar gibi atıklar da doğanın düşmanıdır. Güzel İlçemiz Tuzla’da günlük 40 Ton Atık Geri Dönüşüme Kazandırılıyor?

Yaşanılır Bir Dünya İçin Harekete Geçelim!

Doğamızı koruma noktasında hepimizin görevi evimizdeki zararlı atıkları ayırmayı alışkanlık haline getirmektir. Hatta doğada bize ait olmayan atıklarla karşılaştığımızda toplamak da insanlık görevimizdir. Bu bilince sahip olmak ve yakınlarımızı da bu konuda teşvik etmek, bilinçlendirmek doğa için yapacağımız en büyük fedakarlıkların başında gelecektir. Daha az hava kirliliği, daha fazla yeşil ve oksijen için şimdi harekete geçmenin tam zamanı!

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık