Mersin’in Yöresel Tatlarından Humus Tarifi

Mersin'in Yöresel Tatlarından Humus Tarifi

Mersin’in Yöresel Tatlarından Humus Tarifi

Mersin’in Yöresel Tatlarından Humus Tarifi; Humus Mersin’in en meşhur yöresel yemeklerinden biridir. Aslında yemek dediğimize bakmayın, humus bir mezedir, yiyenlerin bir daha yemek isteyeceğini özel tatlardan biridir. Ana malzemesi nohut olup, limon suyu, sarımsağın, tahin, kırmızı biber ve tuz gibi sağlıklı ve yararlı besinlerin bir araya geldiği şahane bir tattır. Humusu ister tek başına isterseniz de kızarmış tavuk ya da kızarmış tavuğun yanında servis edebilirsiniz Mersin’in içki sofralarının olmazsa olmazı olan humus tarifi için malzemeler şunlardır;

Humus Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Humus tarifi için ihtiyaç duyulan malzemeler her evde mevcuttur. Fakat tarifi tutturmak emek ve tecrübe ister. Ama siz yine de bu muhteşem lezzeti yapmaktan kaçınmayın. İşte size humus için gerekli malzemeler;

  • 2 su bardağı nohut
  • Yarım su bardağından az fazla tahin
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • 3 tane limon
  • Tuz

Üzeri için;

  • Kırmızı biber
  • Dolmalık fıstık
  • Tereyağı

Humus Nasıl Yapılır

Humus lezzeti şahane yapımı da tecrübe isteyen bir meze türü olsa da humus tarifi püf noktaları ve detaylarına dikkat ederek yaptığınızda ilk seferde bu muhteşem lezzeti kusursuz bir şekilde yapabilirsiniz. Humusu istediğiniz kıvama getirmek için ana malzemesi olan nohudu güzelce haşlayın. Eğer tercihiniz kuru nohuttan yana olacaksa bunu da bir gece suda bekletin. Nohudun kabuklarının ayrılması gerekir. Bunun için nohudu ıslatırken ya da haşlarken içerisine bir paket karbonat koymayın unutmayın. 40 dakika boyunca haşladığınız nohutları bir süzekten geçirin ve kabuklarını soyup

Ezerek püre haline getirin. Farklı bir kap içine bir limonun suyunu, tuzu ve tahini ekleyip karıştırın. İki bardak nohuda bir su bardağının 4/3 gelecek şekilde sıvıyağ ve bir tatlı kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin. İsteğinize göre içerisine dereotu, nane, kimyon ilave edebilirsiniz. Bu karşımı püre haline getirdiğinizi nohudun içerisine döküp, güzelce karıştırarak tüm malzemeleri birbirileri ile yedirip, sunum tabağına koyarak, soğumaya bırakın

Hemen ardından humusun üzerini süslemek için sos kabın içerisine bir yemek kaşığı kadar tereyağı ile dolmalık fıstık bir tatlı kaşığı pul biber ilave edilip, kokusu çıkıncaya kadar güzelce kızdırılıp, servis tabağındaki humusun üzerine dökülür.  İster kızarmış eklemek dilimleri ister kızarmış tavuk isterseniz de kırmızı etin yanında servis edebilirsiniz.

Humus Püf Noktaları

Humus tarifi püf noktalarına dikkat edilmesi gereken özel lezzetlerden biridir. Nohudu püre yapacağınız için güzelce haşlamalı ve kabuklarını soymalısınız. Nohudun haşlama süresi cinsine göre değişebilir. Çünkü bazı nohutlar çok geç pişebilir. Bazıları da çok erken pişeceği için nohudun haşlama süresini kendisini takip edebilirsiniz. İdeal pişirme için mutlaka düdüklü tencereyi kullanmalısınız. Humusun kıvamını ve kalitesini artırmak için kabuklarını da tek tek soymanız gerekir. Ayrıca diğer malzemeleri ne çok fazla ne de çok az koymaktan kaçının.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık