Kahvaltıları Vazgeçilmez Geleneksel Çemen Tarifi

Kahvaltıları Vazgeçilmez Geleneksel Çemen Tarifi

Kahvaltıları Vazgeçilmez Geleneksel Çemen Tarifi

Kahvaltıları Vazgeçilmez Geleneksel Çemen Tarifi; Kahvaltı sofralarınızın olmazsa olmazlarından birisi olan çemen ekmekle tek başına bile güzel bir öğün geçirmenizi sağlıyor. Mis gibi kokusu ve zengin içeriği ile herkesin büyük bir keyifle yediği çemen aynı zamanda pastırmaya lezzet vermek için de kullanılıyor. Çemenin içerisine koyacağınız baharatı zeytinyağı ve galeta ununu damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Acı sevmiyorsanız pul biber ilave etmeden tatlı baharatlar ile çemen yapıp tüketebilirsiniz. Birbirinden yararlı malzemelerin bir araya gelerek hazırlandığı evde çemen tarifi şu şekildedir;

Evde Çemen Tarifi Malzemeler

Çemen yaparken malzeme miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Fazla yapmak istiyorsanız malzeme ölçülerini iki katına çıkartarak çemeninizi hazırlayabilirsiniz. 5-6 kişilik çemen tarifi için gerekli malzemeler;

  • 4 Çorba kaşığı domates salçası
  • 2 Çorba kaşığı biber salçası
  • 5-6 diş sarımsak
  • Damak zevkinize göre pul biber, kimyon, karabiber ve kekik nane
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 2 Çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 Çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 5 Çorba kaşığı galeta unu

Kahvaltılık Çemen Yapılışı

  • Tüm malzemeleri hazır ettikten sonra kahvaltılık çemen yapılışı için derince bir kap alınır.
  • İçerisine domates salçası biber salçası 6 diş rendelenmiş sarımsak ilave edilir
  • Daha sonra sırası ile pul biber, toz biber, karabiber, nane kekik, kimyon tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyip güzelce karıştırın
  • Bir çay bardağı dövülmüş cevizi ve galeta unu da ilave edip, tekrar güzelce karıştırın
  • Çemeniniz istediğiniz yoğunluğa gelince cam kâse içerisine koyup, bir süre buzdolabında bekletin.
  • Bir gün sonra çemeninizi tüketmeye başlayabilirsiniz.

Bu Muhteşem Lezzet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tek başına bile güzel bir kahvaltı geçirmenizi sağlayan çemen geleneksel lezzetler arasında yer alıyor. Özellikle pişi çörek ve köy ekmeği ile mükemmel uyum sağlayan çemen iştah acısı özelliği ile 7’den 70’e herkesin severek tükettiği lezzetler arasında yer alıyor.

Çemen Tarifi İçin Püf  Noktalar

Çemenin kıvamını tutturmak için en ihtiyaç duyacağınız malzeme galeta unu oluyor. Ama bunun miktarını iyi ayarlamanız ve iyice karıştırmanız gerekir. Galeta ununuz yoksa evinizde yiyemediğiniz bayat ekmeklerin bir arada toplayı fırında kurutup rondo’ dan geçirerek kendi galeta ununuzu yapıp, çemeninizi içine ilave edebilirsiniz. Çemenin baharat oranı ise sadece sizin damak zevkinize kalmış bir detaydır. İster tatlı isterseniz de acısını artırıp orta kıvamda yapabilirsiniz. Çemene mükemmel lezzeti veren malzemelerden birisi de zeytinyağıdır. Fakat zeytinyağı kullanmıyorsanız diğer sıvı yağ çeşitlerini ekleyebilirsiniz.

Çemen Besin Değeri ve Kaç Kalori

Kahvaltılık çemen yapmak istiyorsunuz ancak bu lezzetli kahvaltılığın besin değeri ve kaç kalori olduğunu da merak ettiğinizden eminiz.  O halde biraz da çemenin besin değerinden bahsedelim.100 gramlık bir çemen 140 gram kaloridir. Bir porsiyon kahvaltılık çemen 29 kaloridir.  Ayrıca 100 gram çemende 23,6 gram karbonhidrat, 11.3 lif 6,6 gram protein, 1,7 gram yağ, 3,2 mg demir, 68,0 mg kalsiyum ve 1008,0 mg potasyum bulunuyor. Bu besin değerlere sahip olması sayesinde çemenin sindirim sistemini düzenlediği grip ve öksürük gibi hastalıklara iyi geldiği söylenilen çemen aynı zamanda solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geliyor. Acı olduğu için kolesterolü düşürmede etkisi büyüktür.

 

ilginizi çekebilir; Pratik ve sağlıklı kahvaltı tarifleri

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık