Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır?
Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır? Bağırsak yolu hastalıkların tanı ve teşhisinin konulması adına kolonoskopi yöntemi kullanılır. Bu yöntem, makattan girmek koşulu ile kalın bağırsak ve rektum içini görüntülemeyi amaçlayan endoskopik işlemlerden biridir. Genelde hasta uyutulur ve işlem 10 dakika ila yarım saat arasında sürer. Elbette öncesinde bazı işlemlerin yapılması ve hastanın kolonoskopi yapılmaya hazır hale getirilmesi gerekir. Aksi takdirde kolonoskopi kameraları pek işlev görmez ve bu işlem sadece zaman kaybı anlamına gelir. Biz de bu yazımızda hem kolonoskopi nedir sorusuna cevap vermek hem de bu işlemin öncesi ve sonrasına değinmek istedik. İşte ayrıntılar…

Kolon Nedir?

Kolonoskopi işlemine geçmeden önce, bu işleme de adını veren kolon kavramına kısa bir göz atmak gerekir. Rektum ile birlikte kalın bağırsağın tamamını oluşturan kolon, bağırsakların bir parçasıdır. Yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda olan kolon, kıvrım yapısı ve etrafında genelde yağ kaplanması ile bilinir. İç kısımda kolon sinirleri bulunur ve bir tüp şeklindedir. Kalın bağırsağın son 15 cm’sini göz ardı edersek, kalın bağırsak olarak da adlandırılabilir. 7 ayrı parçadan oluşur ve her parça bir sonrakine sırası ile bağlıdır. Anüsten önce gelir ve dışkının buradan atılmasında sigmoid kolon parçası önemli görev görür. Kolon Kanseri Belirtileri nelerdir?

Kolonoskopi Nedir Nasıl Uygulanır?

İşte yukarıda anlattığımız kolon ve tüm parçaları ile birlikte rektumun anüse kadar ki kısmının tamamını, endoskopik ortamda incelemeye kolonoskopi denmektedir. Kolonoskopi bir yönü ile görüntü almak anlamına gelir. Kolonların iç kısmındaki ülser, iltihaplanma, dezenforme, göçük, yırtılma ve benzeri durumların tespitinde bu yönteme başvurulur. Genelde kolonoskopi renkli bir A-4 kağıdına basılı olarak tanı ve teşhisinin de içinde bulunduğu epikriz ile birlikte verilir. Çok nadir görünmekle birlikte, patolojik bulgularda, kanser veya daha kötü şüphelerin olması durumunda bir parça alınır. Bu parça, kolonun ülserli kısmından alınır.

Kolonoskopi Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi, ucunda ışık ve kamera bulunan bir tüp yardımı ile iç kısma doğru ilerletmek sureti ile yapılır. Bunun için bir hortumu gözünüze getirebilirsiniz. Üst kısmında ışık ve hemen altında ise ışık ile ilerleyen kamera bulunur. Kamera 3D algılama sensörlerine sahiptir ve genelde her tarafı gösterir. Kolon içerisinde döndürme işlemine gerek bırakmaz. Zira, daha önceki tek boyutlu veya iki boyutlu kamera sisteminde kolon kimi zaman yırtılabilmekte ve bu da çok kötü senaryolara neden olabilmekteydi. Ancak artık bu durumun üstesinde gelindi ve jel yardımı ile iç kısımda ilerlemek sureti ile hiçbir dönme hareketine gerek kalmadı.

Kolonoskopi Öncesi Hazırlık

Kolonoskopi aslında çok basit bir işlemdir. Ve bunun için hastanın hastanede yatırılmasına da gerek yoktur. Öncesi ve sonrası hesaplandığında, yaklaşık 1 saat içerisinde hasta hastaneden taburcu olur ve normal hayatına devam eder.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kolonoskopi yapmadan önce lavman olarak bilinen bir boşaltım durumu söz konusudur. Bağırsakların temizlenmesi amaçlanır ve bu sayede kameranın ilerlemesinin yanı sıra daha iyi görüntü yapılmasını sağlar. Lavman, makat kısmından yapılır ve bir solüsyondur. Bu solüsyon, bikasodil, dokusat, gliserin, mineral yağ ve sanna olabilir. Bunlar makat kısmından girilerek tamamının içeriye boşaltılması ile yapılır. Lavman bittikten birkaç dakika sonra bağırsak hareketlenir ve dışkı gereksinimini hissettirir. Lavmanın bir diğer özelliği ise ishal etmesidir. Ancak buradaki ishal kısa sürelidir ve 2-3 dışkıdan sonra sürekliliği ortadan kalkar. Artık bundan sonraki aşamada, kolonoskopiyi beklemeniz gerekir.

Kolonoskopiyi Kim Yapar?

Kolonoskopi genellikle 3 farklı bölüm uzmanı yapar. Bunlar, genel cerrah, gastroentrolog ve dahiliyeciler. Bu üç bölümün dışında uzman olmayan kişilere yaptırmamanız gerekir. Aksi takdirde kolon zarınız ve borunuz patlatılabilir. Bu da sağlığınız için ciddi tehdit anlamına gelebilir.

Kolonoskopi İçin Genel Anestezi mi Lokal Anestezi mi?

Kolonoskopi her ne kadar kısa süreli bir işlem olsa da, genel anestezi her zaman önerilir. Çünkü, hasta acıya dayanmak şöyle dursun psikolojik olarak ve heyecanlanma olarak, kolonoskopi yapacak kişiyi olumsuz etkileyebilir. Ufak bir sallanma dahi bütün işlemi etkisi kılabilir. Bununla birlikte kimi zaman risk faktöründeki hastalar için lokal anestezi yaptırılabilir.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Genelde 10-30 dakika içerisinde işlem biter. Bundan daha uzun süren kolonoskopik incelemeler de söz konusudur. Ancak 30 dakikada dışarı çıkmanız beklenir. Kendinize gelmeniz ise 1 saati bulur ve artık gün içerisinde taburcu olursunuz.

Ne Zaman Taburcu Olurum? Hastanede Kalmam Gerekir mi?

Aslında bu işlemin yapıldığı saate bağlı olarak ve doktorunuzun kararına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genelde aynı gün taburcu olursunuz ve hastanede kalmanıza gerek yoktur.

Kolonoskopi Sonrası Neler Yapılmalı?

O gün için sert ve posalı ürünler tüketmemeniz gerekir. Sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Anestezinin etkisinden bir an önce kurtulmanız adına, 1 fincan kahve içmeniz faydanıza olacaktır.

 

 

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap