Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir

Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir

Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir

Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir? Anne ve baba olmak harika duygulardır. İlk çocuk doğduğunda acemilik ve deneyimsiz olmanın verdiği endişe ve heyecanla ne olduğunu anlamadan zaman geçer. Bebek büyür ve ona bir kardeş yapma fikri ortaya çıkar. Ancak bu seferde ilk çocuğun gelişimi ile ilgili tedirginlik başlar. İlgi bölünecek ve çocuğunuz onu artık sevmeyeceğinizi düşünebilir. Bu yüzden ikinci çocuk doğduğunda kardeş kıskançlığı olmaması için, anne baba olmak denge olmayı gerektirir. İkinci çocuk eve geldiğinde kriz yaşanmaması için neler yapılabilir?

Normal Olun

Eve ikinci bir evlat gelmesi demek, yepyeni alışkanlıklar, yepyeni bir düzen demektir. Anne babaların bile alışmakta zorlandığı bu döneme, ilk çocuğu hazırlamak gerekir. Doğumdan aylar önce bu fikre onu alıştırın. Kardeşi olacağını, kardeş olmanın güzelliklerini sürekli anlatın. Bu daha sonra kardeşi eve geldiğinde şaşırmasına engel olacaktır. Yeni doğan bebeğinizle ilgilenirken sizi gözlemleyecektir. Onu artık sevmediğinizi ve bu ailenin bir parçası olmadığına inanabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey normal olmaktır. İlk çocuk yanınıza geldiğinde ufakla ilgilenmeyi bırakmamalısınız. Rutin oluşturmaya çalışırken doğal olun ve ikisini de sevdiğinizi ona hissettirin.

Onunla Özel Vakit Geçirin

İki çocuklu yeni hayata alışmaya çalışırken istemeden de olsa ilk çocuk ihmal edilebilir. Oysa oda daha küçüktür ve ilginize çok ihtiyaç duyar. Bu yüzden küçük bebekten kalan zamanlarda, kendinizden fedakârlık etmelisiniz. İlk çocuğunuzla sadece size ait zamanlar yaratın. Onunla neler hissettiğini konuşun. Özellikle kardeşi eve geldiğinde ve onunla ilgilendiğinizde nasıl hissettiğini sorun. Ya da oyun oynayıp, ona hikâyeler anlatın. Onu anladığınızı, gördüğünüzü bilmesi kardeş kıskançlığını minimuma indirecek en önemli şeydir.

Konuşmalarınıza Dikkat Edin

Eve yeni bebek geldiğinde, arada ki yaş farkı çok az bile olsa ilk çocuğa hep ‘sen büyüksün’ denir. Bu aslında çocuğunuza kulakları tıkamak gibidir. Büyük dediğiniz çocuğunuzun da size çok ihtiyacı var. Kardeş kıskançlığının en büyük sebebi budur. Anne babalar bu konuda dikkatli davransa bile, bazen eve gelen misafirler, aile büyükleri ilk çocuğa ‘Kardeşini seviyor musun?’ ‘Onu kıskanıyor musun?’ veya ‘annen seni de seviyor merak etme’ gibi cümleler kullanır. Bunlar çocuğa iyi gelmeyen soru ve cümlelerdir. Onun aklına şüphe düşürmekten başka bir işe yaramaz.

Bu yüzden çevrenizdekileri bu konuda ikaz edin. Bilinç altına işlenen düşünceler, ilerde kardeşi ile olan ilişkisine yansıyacaktır.

Ondan Yardım Alın

Kardeş kıskançlığının önüne geçmek için, yeni bebeğin bakımına ilk çocuğunuzu dâhil edin. Altını bezlerken bezini getirmesini istemek ya da mamasını kontrollü şekilde onun vermesine izin vermek gibi. Bu onu da oyuna dâhil etmektir. Kardeşine alışmasına yardımcı olur. Hem de bir şeyler yapabilmek özgüvenini geliştirir.

Her çocuk kardeşini kıskanabilir. Bu çok normal ve insani bir duygudur. Özellikle anne babanın adil davranmadığı kardeşler arasında rekabet çok daha artar. Aynı cinsiyetten olan ve yaş farkı da az olan kardeşler arasında kardeş kıskançlığı çok daha fazladır. Bir kardeş sürekli korunup müdafaa ediliyorsa diğer kardeşin sürekli davranışlarınızı kontrol etmesine ve sevilmediğini düşünmesine sebep olur. Bazen bırakın kendi sorunlarını kendi aralarında halletsinler. Hakem olmayın. Birini korumanız diğerinin üzülmesine ve kardeşini düşman edinmesine sebep olacaktır. Her çocuğun sevilmeye hakkı vardır. Anne babaların en önemli görevi, kardeşler arasında adaleti sağlamak ancak aralarında hakem olmamaktır. Sonra da onları çok sevmek zaten her şeye iyi gelecektir.

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR; Küçükken yaşanan travmalar nasıl geçer

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık