izolasyon süresince nasıl ders çalışılır?

izolasyon süresince nasıl ders çalışılır?

İZOLASYON SÜRECİNDE NASIL DERS ÇALIŞILIR?

izolasyon süresince nasıl ders çalışılır? Devamlı evde kalmak zorunda olduğumuz zamanlarda başarılı olmak için belli metotlar geliştirmek gerek. Gelin bu konudaki tavsiyeleri hep birlikte inceleyelim.

MUTLAKA BİR ÇALIŞMA DÜZENİ OLUŞTURUN

Günlük rutinimizin tamamen değiştiği ve uyku düzenimizin bozulduğu bugünlerde başarılı olmak için belli bir çalışma düzeni oluşturmak şart. Her fırsatta çalışmak veya sadece sabah çalışmak gibi fikirler zamanla çalışmayı tamamen bırakmakla sonuçlanabilir. Günlük bir program hazırlamalı ve buna göre hareket etmeliyiz. Bu programı hazırlarken de yemek, uyku saatleri ve kişisel alışkanlıkları göz önünde bulundurmak önemli.

UYKUNUZU BİYOLOJİK RİTME GÖRE AYARLAYIN

YÖK’ ün açıklamasıyla birlikte belirli bir süre daha evde kalacağımız kesinleşti. Bu durum güneş ışığından uzaklaşıp yapay ışıklara maruz kalacağımız gerçeğini doğruluyor ve bu süreçte uykumuzu en çok bozan faktör elbette ki ışık. Verimli ders çalışma tavsiyeleri; Vücudumuz kendi ritmini ışığa bağlı oluşturduğu ve uyku saatimiz bu şekilde düzenlendiği için ışıkla olan ilişkimiz çok önemli. Bunun yanında yatmadan önce loş ışıkta vakit geçirmeye alışmalı, kafein tüketmemeli, egzersiz yapmamalı ve besin tüketimi azaltmak da oldukça önemli.

TEKRAR YAPIN

Çalıştıklarınızı arkadaşlarınızla konuşamayacak ve öğretmeninize devamlı soru soramayacaksınız. Bu yüzden sık tekrar yapmak önemli. Tekrar mükemmelleştirir. Tekrar edeceklerinizi de sayışınıza göre sınıflandırın; bir kere tekrar edilecekler ve üç kere tekrar edilecekler gibi.

ÖZET ÇIKARIN

Çalışacağınız konu sayısı fazla ve bilgiler kapsamlıysa özet çıkarmak faydalı olacaktır. Zihin haritaları ve çeşitli şemalar oluşturmak, çalıştığınız kitapta bölüm sonundaki spot bilgileri ezberlemek konuyu ana hatlarıyla kavramanıza katkı yaptığı gibi öğrenme ve anlama sürecinizi de kolaylaştırır.

Ev izolasyon süresince nasıl ders çalışılır?

KENDİ STİLİNİZİ OLUŞTURUN

Kendinizi geliştirmenin yolları; Her öğrencinin çalışma tarzı ve odaklanma süresi farklıdır. Kimi kısa süreli ve devamlı aralar vererek, kimi saatlerce çalışır. Fakat günümüzde uzun süre hiç ara vermeden çalışmanın zamanla çalışmayı verimsizleştirdiği ve dikkati dağıttığı biliniyor. Bunun yanında ara verdiğinde derse geri dönemeyen öğrencilerin olduğu da bir gerçek. Bu durumdaki öğrenciler için ders çalışma süresini biraz daha artırmak ve kısa aralar verip bu sürede de kendimizi kaptırmayacağımız aktivitelerle ilgilenmek faydalı olacaktır. Egzersiz yapmak, aileyle konuşmak veya sadece oturup dinlenmek gibi…

ÖĞÜNLERİNİZE DİKKAT EDİN

Sosyal izolasyonun getirdiği stres sebebiyle hepimizin daha fazla yemek yemeye başladık. Bunun yanında uzun vadede fazla ve düzensiz beslenmenin de daha fazla stres, mide- bağırsak problemleri, kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkardığı da aşikar. Bu yüzden beslenme konusunda bir sorun yaşadığımızda diyetisyene başvurmalı ve eğer sağlık endişelerimizden dolayı bunu yapamıyorsak bir yemek günlüğü tutmalıyız. Her öğünde ve öğün aralarında ne yediğimizi bilmek bu konudaki farkındalığımızı artırıp, sorunun farkına varmamızda bize yardımcı olacaktır ki sorunun varlığını anlamak da onu çözmek için atacağımız ilk adım oluyor.  Aynı zamanda ders çalışmadan veya uykudan önce fazla besin tüketmemek; kafeinli veya  alkollü içeceklerden, yağlı yiyeceklerden ve fast – food beslenme tarzından uzak durmak, bol su tüketmek ve meyve yemeyi ihmal etmemek önemli.

STRESİNİZİ KONTROL EDİN

Hazırlandığınız bir sınav varsa, ailenizin yanınızdaysanız, çevre ve toplum baskısını üzerinizde hissediyorsanız, okulunuzdan ve arkadaşlarınızdan uzaktaysanız ve dışarı bir akşam yürüyüşü için bile çıkamıyorsanız stresli olmanız gayet normal, pandemi‘ nin yarattığı bunaltıcı ortam sebebiyle hepimiz oldukça stresliyiz çünkü. Fakat eğer bu stres ders çalışmanızı engelleyecek ve günlük yaşamınıza devam etmenizi zorlaştıracak kadar ileri gittiyse bu konuda psikolojik yardım almanız gerekli. İzolasyon döneminde de bu zorlaştığı için psikolojik destek almak dışında kendi kendinizin psikoloğu olmaya çabalayabilir, arkadaşlarınızla konuşabilir, ev içindeki hobilerinize vakit ayırabilirsiniz. ( resim yapmak, satranç oynamak, örgü yapmak vs… )

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık