Hiç şeker yemezsek ne olur
Hiç şeker yemezsek ne olur? Şeker meyve, sebze, süt, peynir ve hatta tahıllar gibi bir çok gıdada doğal olarak bulunur. Ancak üreticiler, dondurma, kurabiye gibi yiyeceklerin yanı sıra ketçap, makarna sosu, yoğurt, ekmek ve salata sosları gibi daha az belirgin olan ürünlere farklı şekillerde şeker ve şuruplar ekler. Biz bunlara eklenmiş şekerler deriz. En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler Nelerdir?
Doğal Ve Eklenmiş Şekerler
Doğal şekerler tüm gıdalarda bulunur. Örneğin, bir elma yaklaşık 20 gramdır. Ama aynı zamanda vücudunuzu beslemek için vitaminler, mineraller ve diğer besinleri içerir. Elmadaki lif açlığınızı giderebilir ve vücudunuzun meyvedeki şekerleri daha yavaş emmesini sağlayabilir. Eklenen şekerler ekstra kaloridir ve ekstra besin içermez. Kilo alımına ve daha sağlıksız gözükmemizde etkili olur. Şeker ihtiyacımızı doğal yollarla almaya özen göstermeliyiz. Gıdalara eklenen şekerler sağlığımız için tehdit oluşturmaktadır.
Sağlıklı Kilo
Çok fazla kalori, nereden geldiği önemli değil, kilo alımına neden olabilir. Ancak diyetinize çok fazla şeker eklemek, gün boyunca çok fazla yemenize neden olabilir. Bu boş kalorileri tam gıdalarla değiştirirseniz, daha çabuk doyacağınızı ve fazla yeme olasılığınız azalır.
Düşük Trigliseritler
Olmanız gerekenden daha ağırsanız, kanınızdaki bir yağ türü olan trigliseritler de dahil olmak üzere yüksek kolesterol değerlerine sahip olma olasılığınız yüksektir. Eklenen şekerleri keserek, kalorileri ve ağırlığı azaltabilir, böylece kolesterolünüzü iyileştirebilirsiniz. Ama bu sadece kilo vermekle ilgili değil. Kalorilerinin yüzde 20’sinden daha azını ilave şekerden alan insanlar, herkesle aynı kiloda olsalar bile daha düşük trigliseritlere sahip olma eğilimindedir.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltın
Yüksek trigliseritler kalp hastalığı riskini artırabilir. ilave şeker tüketimine dikkat ettiğimizde bu seviyeler düşebilir. Kilomuz kontrol altında olduğunda yağlanma oranımızda düşer. Bazen kilomuz normaldir fakat kalp sorunları yaşayabiliriz. Şeker tüketimine dikkat ettiğimizde bunun önüne geçmemizdir olasıdır.
Daha İyi Beslenme
Zaten sağlıklı bir kiloda olsanız bile ilave şekeri kesmek daha iyi beslenme anlamına gelir. Bu gıdalar, vücudunuzun kendini onarması ve sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden daha fazlasını içerir. Ve vücudunuzun şekeri daha yavaş emmesine yardımcı olan lif içerdikleri için kan şekeri seviyeleriniz daha stabil olacaktır. Ve bu sağlığımız için oldukça önemlidir.
Sağlıklı Dişler
Şeker, ağızda üreyen ve diş çürümesine neden olan bakterilerin ana besin kaynağıdır. Şekeri azaltmak, özellikle soda gibi içeceklere eklenen şeker, çürümeyi yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabilir. Böylece daha sağlıklı ağız yapısına sahip oluruz.
Daha Düşük Hastalık Oranları
Diyetlerinde daha fazla şeker bulunan kişilerin diyabet, kalp rahatsızlığı, tansiyon gibi bir çok ciddi hastalıkları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Daha az yerseniz, bu hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, sorunun eklenen şekerin kendisi mi yoksa ekstra kaloriler mi olduğu belirsizdir. Bilim adamları hala bu soruyu cevaplamaya çalışıyorlar.
İlave Şeker İçin Bir Çok İsim
Marketlerde önceden paketlenmiş gıdaların yaklaşık dörtte üçünde bulunur ve 50’den fazla adı vardır, bu da izini sürmeyi zorlaştırır. En yaygın olanlardan bazıları mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ham şeker, sakaroz, buharlaştırılmış sakaroz, dekstroz, agav, kahverengi pirinç şurubu, hindistan cevizi hurma şekeri, arpa malt şurubu vb. aldığımız şeylerin içeriklerine bakmak araştırmak için kaynaklar araştırılmalıdır.
Eklenen Şeker Nasıl Ölçülür?
Şekerler, beslenme etiketinde “Toplam Karbonhidratlar” altında listelenmiştir. Toplam kalori miktarı da sağlık için önemlidir. İster şekerden ister başka bir yerden gelsinler, çok fazla kalori sizin için kötüdür.
Eklenen Şeker Nasıl Azaltılır
Bunu yapmanın kesin bir yolu, taze meyveler, sebzeler, tohumlar ve kuruyemişler gibi bütün gıdalar yerine önceden paketlenmiş gıdaları seçmektir. Ayrıca, yemeye hazır yiyecekler satın alırken beslenme etiketlerini okuyun. Bir üründeki şeker içeriğini biliyorsanız, ne kadar yiyeceğinizi sınırlayabilirsiniz. Soda ve spor içecekleri yerine su için. Bu içeceklere eklenen şekerler, beslenme ve açlık tatmini için birçok katı gıda kaynağından daha kötüydü.
Ekstra Bilgiler
Şeker tüketimi vücudumuz için sayısız tahrip edici özelliklere sahiptir. Şeker tüketimini hayatımızdan çıkardığımızda ayrıca daha sıkı ve gözeneksiz bir cilde sahip oluruz. Biz ne kadar bedenimize özen gösterirsek o da bize aynı özenle yanıt verir.
Tuzla Gazetesi