ilaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yöntemleri
ilaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yöntemleri nelerdir? Baş ağrısı, birçok insanın her gün karşılaştığı yaygın bir hastalıktır. Öyle ki bu durum dayanılmaz hale gelir ve günlük hayatınızı bozar. Pek çok ilaç baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için tasarlanmış olsa da birçok etkili doğal ilaç da mevcuttur.
Pek çok insan zaman zaman baş ağrılarından rahatsız olur ve baş ağrılarından nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağını bilmek ister. Baş ağrısını sona erdirmenin yolu, önce ne olduğuna bağlıdır. Pek çok insan için baş ağrısının tetikleyici nedeni dehidrasyon, yüksek tansiyon, boyun veya omuz kaslarının gerginliği, duygusal stres veya kan damarlarıdır. Baş ağrısını hafifletmek için neden değerlendirilmelidir.
Kafein
Kafein birçok baş ağrısına iyi gelebilir. Baş ağrısını hafifletmek için genellikle bir fincan kafeinli çay veya kahve içebilirsiniz. Küme baş ağrıları ve migrenler en çok kafeine duyarlıdır. Pek çok insanın gitmediği ilk baş ağrısı yöntemi kafeindir.
Su
İlaç yoksa şiddetli baş ağrısında yapılacak ilk şey su veya elektrolitli içecekler içmektir. Dehidrasyon, baş ağrısının yaygın bir nedeni olduğu için yardımcı olur. Bu özellikle alkollü içeceklerin neden olduğu baş ağrılarını (akşamdan kalma baş ağrıları) hafifletmek için yararlıdır. İdeal olarak, baş ağrısını şiddetlendireceği için yapay renkler ve tatlandırıcılar içermeyen elektrolit içecekleri seçin. Toz karışım içecek ambalajı (örneğin, C vitamini ile karıştırılmış toz ambalaj) iyi bir seçimdir. Şeker hastalığınız varsa, içeceğinizdeki şeker içeriğini dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olun. Doğal ilaçlar ve bitkisel ilaçlarda baş ağrısı için yöntemlerden biri de bol su tüketmektir. Baş ağrıları çocuklarda sık olmamakla birlikte zaman zaman görülebilmektedir. Bu durumlarda doğrudan çocuklara ilaç uygulamak doğru değildir ancak bol su içmeniz tavsiye edilir.
ilaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yöntemleri nelerdir? Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sıcak ve Soğuk Kompres
Boyuna veya alına ısı uygulamak, basıncı azaltabilir ve kan damarlarını gevşetebilir. Bazı insanlar için soğuk kompres daha iyi gelebilir. Üst sırtın ağrılı kaslarına kendi kendine masaj yapmak ve boyun baş ağrılarını gidermek için ılık krem (Bengay veya benzeri ürünler) kullanmak, kasları gevşetmeye yardımcı olabilir.
Yoga
Çoğu insan baş ağrısı ilacı kullanmak istemez. Bir çalışma, yoganın baş ağrılarını etkili bir şekilde tedavi edebileceğini gösteriyor. Yoga egzersizleri arasında nefes teknikleri ve yoga duruşları (asanalar) bulunur. 3 Basit germe egzersizleri de baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Boynunuza hafifçe vurmayı, çenenizi çekmeyi ve ardından her kulağı omzunuza doğru uzatmayı deneyin.
Hindistan Cevizi ve Maden Suyu
Maden suyu ve hindistan cevizi suyu dehidrasyon için doğal çarelerdir ve dehidrasyona bağlı baş ağrılarını hafifletebilir. Pek çok ticari elektrolit içecekte bulunan şekerler veya yapay tatlandırıcılar içermeyen doğal bir elektrolit kaynağıdırlar. Bu yöntem genellikle baş ağrısına bir çözüm olarak kabul edilir.
ilaçsız Baş Ağrısı Geçirme! Baş Ağrısının Çeşitleri Nelerdir?
Baş ağrısına neden olan birçok hastalık var. ilaçsız baş ağrısı nasıl geçer başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz. Toplumda en sık görülen baş ağrısı türü; gerilim tipi baş ağrılarıdır; sinirler, stres ve anksiyeteden kaynaklanan baş ağrılarıdır. Bu tür baş ağrısı genellikle başın etrafındaki ağrı olarak kabul edilir. Gerginlik baş ağrıları öğleden sonraları yaygındır ve başlangıçta ağrı kesiciye yanıt verseler de daha sonra yanıt vermeyebilirler. Uzun süre ağrı kesici alan hastalarda ağrı kesiciler mide ve böbrek hastalığına neden olabilir. Bu nedenle bu tür baş ağrılarını tedavi etmek için ağrı kesicilerden ziyade özel tedavilerin kullanılması önerilir. Bu tedaviler, gerginliği ve kaygıyı azaltmak için ilaçlar, gevşeme egzersizleri ve psikoterapi içerebilir.
Baş ağrısının diğer bir yaygın nedeni migrendir. Migren ayrıca toplumda çok yaygın bir hastalıktır. Genellikle tek taraflı ve zonklayıcı ağrıya neden olur. Aynı anda bulantı ve kusma olabilir. Migren ağrısı çok şiddetli olabilir ve bu da kişinin akademik ve iş performansında ciddi bir düşüşe neden olabilir. Triptan adı verilen özel bir ağrı kesici migren tedavisinde kullanılabilir. Ancak kişi sık sık nöbet geçiriyor ve bu nöbetler nedeniyle iş, okul ve aile hayatında sorunlar yaşıyorsa özel migren ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar, beta bloker denen tansiyon ilaçları ve epilepsi ilaçları adı verilen antiepileptik ilaçlardır.
Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Uyuşma, halsizlik, görme bozukluğu, denge kaybı, kol ve bacaklarda hissizlik veya baş dönmesi gibi nörolojik semptomlara baş ağrısı eşlik ediyorsa, beyin kanaması veya serebrovasküler tıkanma için hastaneye gönderilmelidir. Vücutta uyuşukluk, huzursuzluk, kafa karışıklığı, ateş, ense sertliği, kızarıklık ve baş ağrısı varsa meninksler ve beyin dokusunun enfeksiyonuna göre hastaneye gönderilmelidir. Önceden var olan hafif-orta şiddette baş ağrısının şiddeti, tipi, bulantı ve kusması değişmişse, derhal hastaneye gidilmelidir.