Gaziantep Yöresinden Cağartlak Kebabı
Gaziantep Yöresinden Cağartlak Kebabı; Ülkemizin kültürel değerlerini gelenek ve göreneklerini en iyi ve güzel bir şekilde yansıtan güzel harika şehirlerden birisi olan Gaziantep, yöresel lezzetleri ile övülüyor. Yaklaşık 55 ‘ten fazla yöresel lezzetleri ile ülkemizin en gözde şehirlerinden birisi olan Gaziantep’in cağartlak kebabı mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Ciğer sevmeyenlerin bile bayılarak yediği cağartlak kebabı, Gaziantep’in en önemli kahvaltılıklarından birisidir. Ramazan ayında sahur yemeği olarak tercih edilen cağartlak kebabı ciğer kebapçıları tarafından özenli bir şekilde yapılıyor. Ancak sizler bunu evinizde de yapabilme imkanına sahipsiniz. Evde cağartlak kebabı tarifi için gerekli malzemeler;
Cağartlak Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilo karaciğer
- 150 gram kuyruk ya da çöz yağı (böbrek altı yatağı yağı)
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- Bir tatlı kaşığı kimyon
- Bir cay kaşığı karabiber
- Bir tatlı kaşığı tuz
Piyaz malzemesi için
- Bir demet maydanoz,
- Bir adet orta boy kuru soğan
- Bir tatlı kaşığı sumak
Cağartlak Kebabı Yapılışı
- Cağartlak kebabı yapılışı için taze kuzu karaciğer kuşbaşı büyüklüğünde kıyılır
- Kuyruk yağı ya da çöz yağı da kuşbaşı büyüklüğünde kıyılır
- Hazırladığınız kuşbaşı büyüklüğünde ciğer ve yağları cağartlak kebabı için özel olarak hazırlanmış şişlere iki üç kuşbaşı ciğer bir çöz yağı gelecek şekilde dizilir.
- Ciğerlerin tamamına aynı işlem yapılarak hazırlanmış şişleri harı geçmiş kömür ateşinde ya da mangal üzerinde çevirerek pişirin.
- Şişleriniz pişerken ciğerlerin üzerine tuz karabiber ve kimyon serpiştirin.
- Pişen şişlerinizi bir tabağa koyun ve üzerine bir karabiber serpiştirin
- Bir demek maydanozun ve bir baş kuru soğanı ince ince kıyın ve bir tabağa alıp içerisine sumak ekleyip güzelce harmanlayın.
- Bir tabağa hazırladığınız piyazdan bir miktar koyun yanına limon, varsa mevsimine göre yeşillikler, yeşilbiber ve turp koyun
- Cağartlak kebabını da ekleyerek servis yapabilirsiniz.
- İsterseniz yufka kalınlığında pidenin içerisine bir iki şiş cağartlak kebabından ve bir miktar piyazdan koyarak dürüm halinde servis yapabilirsiniz.
- Ayrıca lavaş ekmeğine de dürüm yaparak afiyetle tüketebilirsiniz
- Cağartlak kebabı bol yeşillikle tüketilmesi gereken yöresel lezzetlerden biridir.
- Genel olarak hayvanın karaciğerinden yapılsa da böbrek yürek ve dalak ve ciğer ile karışık bir şekilde yapılabiliyor.
Tüm dünyada büyük bir beğeni toplaya ve ilgi odağı olan cağartlak kebabını yöresinde yemek istiyorsanız Gaziantep’i ziyaret edip, bölgenin en ünlü ciğer kebapçılarından bu muhteşem lezzeti sıcak sıcak tadabilirsiniz. Ciğer sevmeyenler bile cağartlak kebabının tadına bayılacaklardır.
Dikkatinizi çekebilir; Balık yağının faydaları nedir