Empati Nedir
Empati Nedir Ne demek; Empatiyi kısaca anlatmak gerekirse başkalarının duygu, düşüncelerini anlama, kendini onun yerine koymak olarak tanımlanabilir. Empati sözcüğü Türkçemize, Fransızca ve İngilizce kökenli olarak girmiştir. Birey, karşısındaki insanın duygu ve düşüncelerini o kadar iyi anlar ki kendi içinde içselleştirmekte ve benimsemektedir. Empati kurmak bireyler arasındaki sosyalliği arttırmaktadır. İletişimin daha iyi yürütülmesinde yardımcı olmaktadır.
Empati yapmanın hayatımızda çok büyük bir yeri vardır. Herkes anlaşılmak ister. Empati kurmadan bencil duygularla karşıdaki bireye ve çevreye zarar vermek insanın etrafında kimseyi bırakmaz. Empati yeteneğinin doğuştan geldiğine inanılmaktadır. Bebeklik ve çocukluk aşamalarında yapılan taklitler, empati yeteneğinin gelişmesi için temel oluşturmaktadır. Çocuğun taklit etmesi ve çevreyi yansıtmaya çalışmasının dışında empatinin gelişmesi için en büyük etkenlerden biri de ailedir. Çocuğun güdüsel olarak yaptığı empatinin temelini oluşturan davranışları, çocuk birey olana kadar devam ettirmelidirler.
Empati Ne demek
Ailenin, çocuğun empati kurmasını sağlayacak, insani ve sosyal ilişkilerini iyi bir boyuta taşıyacak bazı davranışları şunlardır:
- Çocuğa eşyalarını paylaşmasını öğretmek ve paylaşımın önemi hakkında çocukla konuşmak,
- Nazik bir birey olmayı çocuğa öğretmek,
- Çocuğa rol model olarak ailenin nazik, paylaşımcı olması,
- Çocuğa şiddetin, başkalarına zarar vermenin kötü olduğundan ve bu davranışların nasıl düzeltilebileceği konusunda fikir vermek, konuşmak,
- Aile çocuğa karşı tehdit vari davranışlardan kaçınmalıdır.
Bu gibi davranışlara dikkat eden aileler sayesinde çocuklarda empati yeteneği gelişecek ve çocuk bunu etrafındaki insanlara uygulayarak onlara örnek olabilecektir. Empati kurabilmek için karşı tarafı iyi dinlemeliyiz. Bu ona değer verdiğimizi gösterecektir. Empati yapmanın iyi bir şey olduğunu biliyoruz fakat fazla empati kurmakta bize zarar verebilir. Örnek olarak çalıştığımız bir iş yerinde arkadaşımızın hatalarını sürekli gözden gelerek, onu anlamaya çalışarak bu hatayı sürekli tekrarlaması için fırsat vermiş olmaktayız. Uzun lafın kısası empati yapılmalıdır fakat dozunda olursa iki tarafta yararlanabilir.
Günümüzde birçok birey empatiden uzak, bencil yaşamayı tercih etmektedir. Bu davranışın sonucu olarak kişiler anlayışsız, duyarsız hale gelmişlerdir. Gençlerin ergenlik zamanında yaşadığı gelgitler, çekingenlikler, agresif ve sinirli olmaları empati kurmalarını engellemektedir. Yani uyum bozukluğu yaşamaktadırlar. Bu duyguyla başa çıkması için en büyük destekçileri aileleridir.
Empati kurabilmek için kuraldan bahsedilmektedir.
Bunlar;
- Kişi, kendini karşısındakini anlamak için olaylara onun gibi yaklaşmalı, onun yerinde kendini düşünmelidir.
- Empatiyi doğru kurabilmek için karşıdaki kişinin duygu, düşünce ve hareketlerini doğru algılamak gerekir.
- Kişinin empati kurduğu yani karşı tarafı anladığı, empati kurulan kişiye aktarılmalıdır.
Empati ve sempati kavramları karıştırılmaktadır. Sempati karşı tarafın düşündüğü, anladığı şeylerle kendi düşüncelerinin aynı olmasıdır. Karşı taraf heyecanlanırsa heyecanlanır, üzülürse üzülürüz demektir. Empati de ise karşı tarafın duygu düşüncelerini anlamak önemlidir. Aynı düşünmemize gerek yoktur. Empati olaylara karşı tarafın penceresinden bakmaktır.
Empati de üç basamaktan bahsedilmektedir. Onlar basamağı, ben basamağı ve sen basamağı.
- Onlar Basamağı= Kişi karşı tarafın anlattığı olaya, duyguya tepki vermez, onu anlamaya çalışmaz, fikrini söylemez. Verdiği tepkide ise topluma göre genelleme yaparak, ortamdaki üçüncü şahısların düşüncesine göre konuşur.
- Sen Basamağı = Empati kuran kişi tamamen karşı tarafın penceresinden olaylara bakmaya çalışır. Kendi ve üçüncü şahısların düşüncelerini değil de empati kurduğu kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
- Ben Basamağı= Bu basamakta empati kurmaya çalışan kişi karşı tarafı eleştirir, ona fikir vermeye çalışır. Ya da bir süre sonra kendinden bahsetmeye başlar. Benmerkezcilik duygusu her an devam eder. Karşıdaki bireyi bir nebze rahatlatabilir.
Dikkatinizi çekebilecek yazılarımız; Sanat Nedir?