Ekmekler Banılsın Mıhlama Tarifi

Ekmekler Banılsın Mıhlama Tarifi

Ekmekler Banılsın Mıhlama Tarifi

Ekmekler Banılsın Mıhlama Tarifi; Karadeniz mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yöresel lezzetlerden birisi olan mıhlama, muhlama veya kuymak kahvaltı sofralarını baş tacı niteliğindedir. Sadece Karadeniz bölgesinde değil, Anadolu, Akdeniz, Ege ve yurdumuzun tüm kesimlerinde herkesin severek tükettiği bir lezzet haline gelen mıhlama sıcak tüketilen eşsiz bir lezzete sahiptir. Kendi evinizde mutfağınızda kolaylıkla yapabileceğiniz evde mıhlama tarifi ile mükemmel bir öğün geçirebilirsiniz. Taze çıtır çıtır ekmekle bandırarak yediğiniz bu lezzetin tadını asla unutamaz ve yedikçe bir kez daha yemek istersiniz. Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz mıhlama tarifi için malzemeler şunlardır;

Mıhlama İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mısırı unu
  • 300 gram dil peyniri cecil peyniri ya da Trabzon peyniri
  • 2 su bardağı su
  • 150 gram tereyağı

Mıhlamam Yapılışı

Mıhlama tadı güzel yapımı kolay muhteşem kahvaltılıklardan biridir. Aslında kahvaltılık dediğimize bakmayın. Sizler bu eşsiz lezzeti günün her saatinde ya da her öğününde yapıp, tüketebilirsiniz. Genellikle mısır unu ile yapılır. Ama bazı kimseler beyaz unla da yapılabileceğini iddia ediyor. Aslında beyaz unla yapılan mıhlama değil, kuymaktır. Bu iki lezzet her zaman birbiri ile karıştırılmıştır. Ama her ikisinin peyniri farklıdır. Kuymak Trabzon’un varil peyniri ile yapılır. Mıhlama ise birden fazla çeşit peynirle yapılmaktadır. Şimdi gelelim hakiki mıhlamanın yapılış aşamasına,

  • Bir tavaya 150 gram tereyağını ilave edip ocağa koyun.
  • Tereyağı eriyip, fokurdadıktan sonra azar azar mısır unu ekleyin ve kısık ateşte kokusu çıkana kadar karıştırarak mısır ununu kavurun
  • Mısır unu altın sarısı rengini aldığında iki su bardağı suyu ilave edin ve topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırın
  • Son olarak tel tel ayırdığınız ya da rendelediğiniz peyniri ilave edip, eriyene kadar pişirin
  • Mıhlama kıvamına gelince tereyağı yan taraftan yükselip taşmaya başlayacaktır. O zaman ocağın altını kapatıp servise sunabilirsiniz
  • Mıhlama köy ekmeği çörek ya da bazlama gibi ekmek türleri ile muhteşem uyum sağlamaktadır.

Mıhlama Püf Noktaları Nelerdir

Her lezzette olduğu gibi mıhlama yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Tereyağını iyice yanıp, kararması, musır ununu suyu dökünce topaklanmaması ya da mıhlamayı karıştırarak pişirmek gibi… Bu püf noktalar hem lezzetli hem de sağlıklı bir lezzet hazırlamak için çok önemlidir. Mıhlamam yaparken dikkat etmeni gerekenler;

  • Mıhlamayı pişirirken karıştırma işlemini kesinlikle yarıda kesmeyin. Aksi halde un tavaya yapışır ve kararıp yanmaya başlar
  • Mıhlamayı yerken ağzınıza hamur toplarının gelmemesi için unu tereyağının içine atar atmaz hızlı hızlı karıştırmalısınız.
  • Çoğu yerde mıhlamayı su yerine sütle de yapıyorlar. Siz bunu damak zevkinize göre ayarlayabilişiniz.
  • Trabzon peyniri bulamadıysanız bunun yerine dil peyniri cecil peyniri ya da kaşar peyniri ile de yapabilirsiniz.
  • Peyniri ilave ettikten sonra kısık ateşte hızlı karıştırarak mıhlamanızı pişirmelisiniz.
  • Kahvaltılarda farklı lezzet arayanların mutlaka denemesi gereken tarifler arasında yer alıyor.

Afiyet Olsun…..

İlginizi çekebilir; Yanmış Yemek Kokusunu Gideren 7 Pratik Çözüm

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık