Damar Sertliği Neden Olur

Damar Sertliği Neden Olur

Damar Sertliği Neden Olur

Damar Sertliği Neden Olur? Kalp ve damar hastalığı olan damar sertliği özellikle ileri yaşlarda sıklıkla ortaya çıkan rahatsızlıklardan biridir. Tedavisi ihmal edilirse pek çok ciddi soruna dönüşebilir. Damarlar normalde esnek bir özelliğe sahiptir. Damar sertliği olan kişilerde ise damarlar kolesterol gibi çeşitli nedenlerden dolayı esnekliği azalmaktadır. Esnekliğinin azalması ve sertlik oluşması kan akışını olumsuz etkileyecek pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Sertleşme ve esnekliğin azalması tedavi edilmez ise damar tıkanıklığı sorunu ortaya çıkmaktadır. Damarlar tıkanıp, kan akışı sağlanamadığında ise ölümle sonuçlanan durumlar meydana gelebilir. Beyin kanaması, kalp krizi gibi ani durum ve ölümlerin genel sebebi de damar tıkanıklığıdır.

Damar Sertliği Neden Olur?

Damar sertliği nedenleri arasından en bilinenleri ise aşağıdaki gibidir;

• Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmesi.

• Kandaki kolesterol düzeylerinin bozuk olması, iyi kolesterolün düşük kötünün ise çok fazla yüksek olması.

• Şeker hastalığı.

• Sigara kullanımı.

• Yüksek tansiyon sorunu.

• Hareketsiz yaşam.

• Stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik sorunları varlığı.

• Dengesiz, sağlıksız ve düzensiz beslenme.

Bunların yanı sıra ise damar sertliği sorunu pek çok hastalıkta olduğu gibi genetik geçişli bir hastalıktır. Birinci derece yakınlarında damar sertliği sorunu olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır.

Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliği belirtisi sertlik sorununun oluştuğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kalp damarlarında oluşan damar sertliği kalp kasının yeteri kadar düzgün çalışmamasına neden olarak kalp ve göğüs ağrısına neden olmaktadır. Aynı zamanda vücudun çeşitli yerlerinde morarma sorunu da ortaya çıkabilir. Kalp ve damar tıkanıklığı bu bölgede oluşan sertlik kalp krizi gibi ölümcül sorunlara davetiye çıkarır. Beyin damarlarında meydana gelen damar sertleşmesi ise konuşma bozukluğu ve görme sorunlarına neden olur. Aynı zamanda bilinç kaybı meydana gelebilir. Ayak ve bacaklardaki damarların tıkanması, sertleşmesi ise uyuşma, bacaklarda kramp ve ağrıya neden olmaktadır. Böbreklerde oluşan damar sertliği ise böbrek fonksiyonlarının yeteri kadar çalışmamasına neden olarak hipertansiyon ve böbrek yetmezliği sorununa yol açar.

Damar Sertliği Tanı ve Tedavisi

Damar sertliği tanısı, şüphe uyandıran bireylere çeşitli testler yapılarak yapılmaktadır. Anjiyo, bilgisayarlı tomografi, efor testi, doppler ultrason, sintigrafi gibi çeşitli işlemler sonrası kesin tanı koyulmaktadır. Bu yüzden çeşitli hastalık belirtileri görülen kişiler mutlaka uzmana başvurarak bu testleri yaptırmalıdır. Damar sertliğinin erken tanı ve tedavisi hayat kurtarır.

Damar sertliği tanısı olan hastalara uygulanacak olan tedavi hastalığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Tanı sonrası öncelikle vücudun herhangi bir yerinde tıkanma olup olmadığına bakılır. Eğer tıkanma söz konusu değil ise genellikle ilaç tedavisine başlanır. Tıkanmanın mevcut olduğu durumlarda ise bypass ameliyatı gibi çeşitli cerrahi işlemler uygulanabilir. Damar sertliği tanısı koyulmuş olan kişiler mutlaka rutin sağlık kontrolünden geçmelidir. Bu durumda anormal olabilecek durumlar önceden tespit edilebilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık