Bahar Alerjileri Nedir?

Bahar Alerjileri belirtisi Nedir

Bahar Alerjileri Nedir? Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bahar Alerjileri Nedir? Bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte güneşin keyfini çıkarmak yerine, şiddetli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma krizleri yakanızı bırakmıyorsa bahar alerjisi yaşıyor olmanız yüksek ihtimal. Gelin önce alerjinin tanımına bakalım.

Zararlı olmayan maddelere karşı bedenimizin verdiği rahatsız edici tepkilerdir. Bu tepkiler bedenin bir bölümünde veya tümünde ortaya çıkabilir. Alerji belirtileri üst solunum yollarında yoğun burun ağız akıntıları, hapşırma, gözlerde akıntı ve şişlik, ciğerlerde astım, ciltte ise egzama ve döküntüler, kızarıklıklar, şeklinde görülür. Bahar alerjilerinin görülmesindeki nedenlerde genetik yatkınlıklar, çevre faktörleri ön plana çıkıyor. Temizlik rutinlerinde kullanılan kimyasal maddeler, okul veya iş stresi gibi yaşamı olumsuz etkileyen unsurlarda alerjilerin dönemsel veya kronik hale gelmesinde önemli rol oynuyor. Bebek ve çocuklarda özellikle paketli ve işlenmiş gıdalara karşı birçok alerjik reaksiyon geliştiği de belirtiliyor. Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bahar Alerjileri Belirtisi nedir?

-Burun akıntısı ve tıkanıklığı

-Hapşırma krizleri

-Gözlerde şişkinlik ve akıntı

-Geniz akıntısı

-Solunum güçlüğü

-Sinüslerde şişkinlik

-Öksürük

-Koku hissinde azalma

-Tat hissinde azalma

-Dikkat dağınıklığı

-Baş ağrıları

-Uyku bozuklukları

Bahar Alerji İlaçları

Günümüzde en yaygın rahatsızlıklardan olan alerjiler için birçok ilaç ve tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Mevsimlere bağlı veya yıl boyu devam eden alerjik reaksiyonlar için tedavi uygulanması gerekir. Bunların başında antihistaminikler, dekonjestanlar, kombinasyonlu antihistaminik ve dekonjestanlar, steroidler, immünoterapi, lökotrien değiştici, mast hücre stabilizatörleridir. Bu tedavileri uzman hekimler tarafından tanı ve tedavi süreçleri belirlemektedir. Bunun dışında kullanılacak yöntemler için yine uzman hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

 

Antihistaminikler

Alerji belirtilerini tedavi etmek için uzun yıllardır kullanılmaktadırlar. Burun spreyi, hap, göz damlası şeklinde tedavi için kullanılırlar.

 

Dekonjestanlar

Bu grup tek başına ve uzun süreli kullanıma uygun olmamakla birlikte antihistaminiklerle birlikte reçete edilir.  Özellikle ileri derece burun, gözdeki şişkinlikler için hızlı ve kısa süreli kullanıma uygundurlar.

Steroidler

Uzun dönemli alerji belirtilerini ve iltihaplanmayı önlemek için düzenli kullanılan ilaçlardır. Yıl boyu tedavi için uygundurlar. Etkileri uzun süreli görünmektedir.

 

Mast Hücresi Stabilizatörleri

Mast hücreleri solunum sistemi, deri, sindirim sisteminde bulunan hücrelerdir. Bedenin yabancı madde olarak gördüğü şeylere karşı ilk savunmayı bu hücreler yapar. Alerjilerde en önemli rolü oynayan bu hücreler olur. Bu ilaç grubu mast hücrelerinin özellikle iltihaplanma süreçlerinde tedavi için kullanılır.

 

İmmünoterapi

Uzun süreli bahar alerjileri veya diğer alerjileriniz varsa  uzun kullanımlara bağlı ilaçlara cevap toleransınız düşebilir. Bu tedavi yöntemi en etkili ve bütüncül bir yaklaşımdır. Uygulanan ilaç tedavisi bağışıklık sistemini tedavi eder.

Lökotrien Değiştiriciler

Astım ve alerji belirtilerini tedavi etmek için kullanılan ilaç grubundandır. Tek başlarına kullanılmazlar diğer ilaçlarla birlikte alınırlar.

Bahar Alerji Ne İyi Gelir

Bahar Alerjisi dünyadaki insanların % 30’unu etkilemektedir. Birçok kişi alerjilerin etkilerini en aza indirmek için ilaçların yanı sıra doğal çözümlere başvurmaktadır. Bu çözümlerden bazılarını şunlardır.

 

  • Evinizde toz tutabilecek eşya sayısını azaltın
  • Doğal yiyecek ve içecekler tüketin
  • Bağışıklık sisteminizi dengeleyecek spor aktiviteleri yapın
  • Ev, okul, işyerinizdeki ortamı sık sık havalandırın
  • Sebze ve bitki çayları tüketin
  • Stres faktörlerinizi azaltın
  • Kimyasal temizlik ürünleri yerine organik ürünler kullanın

Bahar Alerjisi Ne Zaman Olur?

Bahar alerjileri polen alerji grubundadır. Şubat ve Mayıs ayları arasında oluşan alerjiler ağaç alerjileri olarak isimlendirilir. Alerjilerin göründüğü en yüksek aylar olarak bu dönemlerde alerjilere bağlı şikayetlerde artış gözlemlenir. Yaz dönemlerinde ise daha çok otlar üzerindeki polenlerden etkilenme yaşanırken sonbahar aylarında da şikayetler devam eder. Genetik yatkınlığa bağlı alerjiler ise daha uzun dönemli etkilerini sürdürmektedir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık