Aselsan
Aselsan’ ın açılımı Askeri Elektronik Sanayii olarak bilinmektedir. Aselsan ilk kez 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri için askeri telsiz cihaz üretmek amacı ile kurulmuş bir kurumdur. Kurumun yani Aselsan hisselerinin %85’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlıdır. Kurumun kalan hisseleri de Borsa istanbul’ da işlenmektedir.
Kurum 1975 yılında Mehmet Hacim Komay’ın girişimleri ile kurulmuş ve 1979 yılında üretim faaliyetlerine başlamıştır. Kurumun ilk tesisleri Ankara Macunköy’ de inşa edilmiş ve ilk üretimlerini bu tesislerde gerçekleştirmiştir. Kurumun amacı gelişen teknolojiye uygun olarak askeri cihazlar geliştirmek ve bu cihazları üretip pazarlamak olarak tanımlanmıştır. Kurumun bir başka amacı da askeri teknolojiler bakımından devletin kendi teknolojisini kendi kaynaklarını kullanarak güvenli bir şekilde üretmek olmaktadır.
Aselsan açılımı
Aselsan’da ilk olarak 1980 yılında tanklara uygun olacak telsizler üretilmiştir. 1981 yılında ise ilk el telsizleri üretilmiş ve kısa bir süre sonra kurum ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak bünyesinde çalışan mühendis sayısı kısa sürede artmıştır. Daha sonra banka güvenlikleri için teknolojiler üretmiş, radar sistemleri ve hatta cep telefonu üreten bir kurum olmuştur. Termal kameralar başta olmak üzere deniz altı ve üstü gözlem cihazları üretmiş ve bunları dış pazarlara ihraç eder hale gelmiştir.
Bu gelişmeler sonrası kurumun öz sermayesi 5 katına kadar çıkmış ve Ankara’da dört tesis daha inşa etmiş ve ardından İstanbul ve İzmir’de de yeni tesisler açarak faaliyetlerini hızlandırmıştır. 1998 yılında Aselsan üretim kapasitesini arttırmış olması ve alanında sayılı kurumlardan biri haline gelmesi dolayısıyla Azerbaycan Bakü’de Aselsan Bakü kurulmuştur. Bu şirket Aselsan’ın yurtdışında kurduğu ilk şirket olma özelliği taşımaktadır. Daha sonra ikinci yurtdışı Aselsan şirketi 2020 yılında Ukrayna’da kurulmuştur.
Aselsan Hisse
Aselsan’ın yönetim kurulu 9 kişiden oluşmaktadır. Bu 9 kişiye ek olarak destek amaçlı hukuki birim, planlama ve koordinasyon birimi ve iç denetim başkanlığı olmak üzere üç birim bulunmaktadır. Bu birimlerin dışında teknik ve idari müdür yardımcılıkları gibi birimler bulunmakta ve Aselsan’ın idari yönetimi bu birim ve yönetimlerden oluşmaktadır. Dört ayrı grup başkanlığı yapısı bulunmaktadır. Bunlar; Haberleşme ve bilgi teknolojileri grup başkanlığı (HBT), savunma sistem teknolojileri grup başkanlığı (SST), radar elektronik harp istihbarat grup başkanlığı (REHİS) ve mikro elektronik güdüm ve elektro-optik grup başkanlığı (MGEO) olmaktadır. Bu grup başkanlığı yapıları çeşitli teknolojik üretimlerden sorumlu olmakta ve eşgüdüm ile çalışmaktadırlar.
Kurulduğu yıllarda yalnızca telsiz üretimi alanında kurulmuş bir kuruluş olmasına rağmen günümüzde pek çok alanda teknolojik üretimler gerçekleştirmekte ve başka askeri alan olmak üzere birçok alana hizmet etmektedir. Aselsan’ın başlıca üretim alanları; Haberleşme ve bilgi teknolojileri, komuta kontrol sistemleri, radar, istihbarat ve elektronik harp sistemleri gibi çok çeşitli olmaktadır.
Aselsan’ın Hizmetleri
Aselsan Türkiye’nin en büyük savunma teknolojisi üreten kuruluşu olma özelliğine sahiptir. Ürettiği savunma sanayii teknolojileri bakımından dünyada ilk yüz savunma şirketi arasında sayılmaktadır. Savunma amaçlı hava savunma ve füze sistemleri, insansız sistemler, elektro- optik sistemler ve sağlık teknolojileri gibi üretim alanları mevcuttur. Güncel tarih itibari ile Aselsan bünyesinde 7000’i aşkın mühendis çalışmaktadır. Yıllık cirosunun %7 gibi bir miktarını ar –ge çalışmalarına ayırmakta ve gelişen ve değişen dünya teknolojisini yakından takip eden bir kurum olmaktadır. Aselsan’ın başlıca üretim hedefi Türk Silahlı Kuvvetleri olmakla birlikte NATO ve uluslararası savunma sanayilerini takip etmekte ve başka ülkelere savunma sanayii teknolojilerini ihraç etmektedir. Aselsan pek çok genç mühendis için bir çalışma alanı olmakta ve çeşitli projelere yatırımlar yapmaktadır.