Zorunlu Deprem Sigortası DASK Yaptırmanın Önemi

Zorunlu Deprem Sigortası DASK Yaptırmanın Önemi tuzla

Zorunlu Deprem Sigortası DASK Yaptırmanın Önemi

Zorunlu Deprem Sigortası DASK Yaptırmanın Önemi; Deprem ülkemizde ve dünyada en sık yaşanan doğal afetlerden biridir. Dünyanın kuruluşundan günümüze kadar fay hattının olduğu bölgelerde yoğun bir şekilde deprem oluyor. Depremler yüzünden binlerce insanın hayatını kaybedebiliyor bunların yanı sıra evlerini yıkılmasına ve hasar oluşmasına neden olduğu için mal kaybı ile de insanları büyük bir zarara uğratıyor. Bir evin deprem yüzünden yıkılması insan için çok zor bir durumdur. İşte bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için Zorunlu deprem sigortası 27 Eylül 2000 yılında 587 sayılı kanunu gereği yürürlüğe girmiş depremin konutlarda verdiği hasarları güvence altına almayı hedeflemiştir. Deprem sigortası kapsamına giren yaşam alanları deprem sonucu uğradığı hasarların teminatı kısa sürede kısa sürede sigorta tarafından karşılandığı için insanlar çok kısa sürede normal yaşantısına dönebiliyor. Bu konuda yaptığımız araştırmalara deprem sigortası yaptırmanın önemi ve avantajlarını şu şekilde listeledik:

Deprem Sigortası Yaptırmanın Faydaları

  • Zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmayan konut yapma yardımı, konut kredisi ya da deprem ya da herhangi bir doğal afetten dolayı binanın hasar görmesi durumundan devletin yardımlarından faydalanamaz. Dolayısıyla deprem ya da doğal afetlerde kaynaklanacak hasarların tüm masrafı ise bütçesinden çıkacaktır. Zorunlu deprem sigortası bu durumun tam tersi olacak. Kişi depremden dolayı gördüğü hasarı bütçesinden bir kuruş ödemeden devletin yardımların ile tamir edebilme fırsatı bulacaktır.
  • Aynı zamanda deprem sigortası olmayanlara devlet; su, doğal gaz elektrik abonelerini vermiyor. Abonelik işlemleri için yetkili kurum ve kuruluşlara gittiğinizden sizden istediği ilk belge zorunlu deprem sigortasını yapılmış olduğunu gösteren evraklar oluyor.

Evinizi her türlü doğal afet ve risklere karşı korumak için gerekli konut sigortasını yaptırmak için de öncelikle zorunlu deprem sigortasını yaptırmanız ve bunu gösteren bir belge ibraz etmeniz gerekir. Tuzla Konut sigortası ve deprem sigortası ile eviniz; yangın, hırsızlık, sel, su, baskını zelzele gibi olumsuzluklara karşı güvence altına almış olacaksınız. Dilerseniz evinizin içinde bulunan eşyaların gördüğü hasarın teminatı konut sigortası poliçenize ekletip, onları da güvence altına alabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Teminat Altına Alır

Zorunlu deprem sigortası depremden dolayı tamamı veya kısmı hasarları konutun teminatını karşılamaktadır. Ayrıca binanın bölümleri birlikte ya da ayrı ayrı güvence altına alıyor. Ana duvarlar. Bağımsız bölümler, temeller, bahçe duvarı, istinat duvarı zemin ve tabanlar, merdivenler, asansör bacalar, pencere ve çatılar   koridorlar ve benzeri nitelikteki bölümler ayrı ayrı deprem sigortası güvencesi altına alınabiliyor.

Deprem sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli

Zorunlu deprem sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken faktörler kısaca şunlardır;

  • Zorunlu Deprem sigortası poliçesinin kimin yaptırması gerektiği; bu durumu evini kiraya verecek ev sahipleri ve kirada oturanlar için çok önemlidir. Günümüzde zorunlu deprem sigortası yaptırmak ev sahiplerini sorumluluğudur. Binanın içi ya da emtia kapsamına girmediği için kiracılar bu sorumluluğa girmemektedir.  Aynı şekilde deprem sigortası olmayan bir evi kiralamak istiyorsanız, ev sahibinden bunu talep etmeniz gerekir.
  •  Ayrıca rayiç bedeli de zorunlu deprem sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.,
  • Bunun dışında deprem sigortasında teminat dışı durumlar söz konusu olabiliyor. Örneğin; köy ve kasabada bulunan evler ile konutlarını mağaza ya da ofis olarak kullanması projesi olmaya binalar zorunlu deprem sigortası kapsamına girmemektedir.

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık