Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler

Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler
Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler

Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler nelerdir? Sağlıklı ve uzun yaşamak için dikkat edilmesi gerekenleri başında sağlıklı ve doğru beslenmenin yanında vücudun sıvı dengesini korumakta çok önemli olmaktadır. Özellikle yaz aylarında daha fazla sıvı kaybettiğimiz için bu kurala iki kat daha özen göstermemiz lazımdır. Bu dönemde günlük iki ile iki buçuk litre su tüketmenizin yanı sıra sıvı içeren besinler tüketmenizde fayda vardır. Uzmanlarda vücudun sıvı dengesini korumak için açıklamalarda bulundu. 

Yaz Ayında Nasıl Beslenilmeli

Hayatın vazgeçilmesi olan su yazın bunaltıcı sıcaklarında iki kat daha önemli olmaktadır. Sağlıklı bir vücut için günde en az 2,5 litre su içmeniz gerekiyor. Özellikle böbrek sağlığı için suyun önemi iki kat daha artıyor. Ancak sadece su içmek vücudun sıvı dengesini korumak için başlı başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenme düzenine uymanız gerekmektedir. Yaz aylarında vücudunuz sıvı dengesini bozmadan sağlıklı bir hayat için yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Yaz mevsiminde öğünlerinizde zenginleşen sebze ve meyve çeşitlerine yer vermelisiniz. Örneğin; domates, salatalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, elma, erik, kabak ve taze sıkılmış meyve suları tüketmelisiniz.
  • Çok yağlı ya da tuz içeriği yüksek besinlerden uzak durun.
  • Vücutta sıvı kaybına neden olan çay kahve gibi içecekler ile asitli ve şeker içeren kola hazır meyve sularını mümkün olduğunda tüketmemeye özen gösterin.
  • Yemeklerinizi yanında yoğurt ayran cacık, gibi su içeriği yüksek olan süt ürünlerine yer vererek, vücudunuzun sıvı dengesini koruyabilirsiniz.

Su İçmekte Zorlananlar İçin Önerileri

Su içmekte zorlanıyorsanız aşağıdaki önerilere dikkat ederek sıvı dengenizi koruyabilirsiniz.

  • Vücudunuzu günlük sıvı ihtiyacı için suyu yudum yudum tüketebilirsiniz. Yani bir bardak suyu yavaş yavaş 10 dakika da falan tüketmeniz ilk başlarda işe yarayacaktır.
  • Bunun yanı sıra yemeklerin beraberinde tercih edeceğinizi içecek su olabilir. Meyve suları kola benzeri içecekler yerine bir bardak su ile yemeğinizi bitirebilirsiniz.
  • Suyu soğuk ya da sıcak olarak tüketebilirsiniz.
  • İçtiğiniz suyu daha serinletici ve lezzetli hale getirmek için içerisine salatalık elma, çilek nane ya da limon dilimleri ekleyebilirsiniz. Bunlar suyunuza aroma katacaktır.
  • Gün boyunca yanınızda olan bir su şişeniz olsun.

Susuzluk Vücudun Tüm Dengesi Bozar

Sindirim sisteminden tutunda boşaltım sistemine kadar vücudunuzu sağlıklı bir biçimde çalışması için en çok ihtiyacını olan madde sudur. Sağlıklı yaşam için vücudunuzdaki su oranlarını korumak çok önemlidir. Yaklaşık vücudunuzda %2’lik bir su azalması olduğunda bile vücuttaki asit dengesinde değişimler meydana gelir. %7’lik bir azalma ise vücutta halsizliğe ve yorgunluğa neden olurken, öte yanda insanlar halüsinasyonlar bile görmeye başlar. Vücuttaki sıvı miktarınım %10 azalması ise böbrek sağlığı bozar ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Bu nedenle vücudun çok fazla susuz kalmaması gerekir. Özellikle egzersiz yaptığınız zamanlarda mutlaka bol bol su tüketin.

Su tüketmenizi Artıracak Yöntemler

Günlük çok fazla su tüketmeyi alışkanlık hale getiremiyorsanız size vereceğimizi ipuçları işe yarayacaktır. Her saat başı bir bardak su tüketebilirsiniz. Nasıl olacak, bir saat içsem diğerinde unutuyorum diyenlerdenseniz cep telefonunuza alarm kurarak bu işi çözebilirsiniz. Alarm saat başı çaldıkça size su içmenizi hatırlatacaktır. Evdeyseniz de su şişesini ya da sürahiyi gözünüzün önünde bulundurun. Ayrıca sıcak ya da soğuk suyu içerisine çeşitli meyve ve sebzeler ekleyerek aromatik su elde edebilirsiniz.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Yorum Yap