Tansiyon Nedir?

yüksek Tansiyon Nedir?

Tansiyon NedirBelirtileri NelerdirTansiyon Tedavisi

Tansiyon nedir? Özellikle ileri yaşlarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kalp organı aort damarı ile vücuda sürekli olarak kan pompalar. Bu pompalama işlemi basınç ile damarlara gönderilerek gerçekleşir. Damar içinde bulunan ve kanın pompalanmasına yarayan basınca tansiyon adı verilmektedir. Bu basıncın normalden fazla veya az olması sağlık sorunlarının, tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğine sebep olmaktadır. Tansiyon yani kan basıncı vücudumuz için yaşamsal bir öneme sahiptir.

Bu yüzden tansiyon hafife alınmamalı yüksekliği veya düşüklüğü durumunda mutlaka bir hekime danışılarak gerekli tedavi alınmalıdır. Tansiyon yaşlılarda gençlere oranla daha sık görülmektedir. Yaşın ilerlemesi kan basıncının dengesini bozulmasına zemin hazırlar ve tansiyon sorunu ortaya çıkar. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka tansiyonu kontrol altına alınmalıdır.

Tansiyon genel olarak iki ayrı gruba ayrılmaktadır. Hipotansiyon yani düşük tansiyon ile hipertansiyon yani yüksek tansiyon türüdür. Bu iki farklı tür tansiyon rahatsızlığının farklı belirtileri vardır.

Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Tansiyonun pek çok belirtisi bulunur. Ancak yüksek ve düşük tansiyonun belirtileri birbirinden farklıdır. Yüksek tansiyon belirtileri aşağıdaki gibidir;

• Baş ağrısı ile beraber gelişen baş dönmesi

• Halsizlik

• Nefes darlığı

• Kulak çınlaması

• Bulanık görme sorunu

• Sık sık idrara çıkma

• Kalp ağrısı ve kalp ritminde bozulma hipertansiyonun belirtileri arasında yer alır.

Beyin, kalp, böbrek ve göz gibi pek çok organ üzerinde olumsuz etkilere sahip olan hipertansiyon tedavi edilmez ise ciddi sorunlara yol açmaktadır. Böbrek yetmezliği, beyin kanaması gibi hayati riski yüksek olan durumlara neden olabilir.

Tansiyon Tedavisi

Yüksek tansiyon tedavisi için öncelikle hekime muayene olunmalıdır. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra ilaç tedavisine başlanır. Aynı zamanda sigaranın bırakılması, kilo sorunu olanların kilo vermesi, sebze ağırlıklı sağlıklı ve dengeli beslenme yüksek tansiyon için faydalıdır.

Düşük tansiyon belirtileri ve tedavisi ise yüksek tansiyondan farklıdır. Yüksek tansiyonun aksine düşük tansiyon genellikle çoğu kişi de belirti vermemektedir. Hamilelik, aşırı terleme, düzensiz ve sağlıksız beslenme, ishal, kansızlık, stres, bazı kalp damar hastalıkları tansiyon düşmesine neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü baş dönmesine ve bayılmaya neden olabileceği gibi aynı zamanda şoka girme gibi pek çok ciddi sonuçlar da doğurabilir. Tansiyonun aniden çıkması kadar birden düşmesi de vücudu alt üst eder, dengesini bozar. Bu da vücudun kendini kirleyip, şoka girmesine neden olur.

Hem tansiyonun yüksekliği hem de düşüklüğü ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Bu yüzden ciddiye alınmalı ve hekime muayene okunarak, gerekli tedavi alınmalıdır.

 

Dikkatinizi çekebilir; Kolesterol nedir?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık