Sivrisinek ısırıklarını hafife almayın
Sivrisinek ısırıklarını hafife almayın; Çünkü sivrisinek kaynaklı hastalıklar, diğer hastalıklar ile enfekte olan bir sivrisineğin ısırması ile insan vücuda girme eğilimindedir. Üstelik yayılma hızı da çok yüksektir. Sivrisineğin ısırması ile insanlara bulaşan hastalıklar çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle bu hastalıklar konusunda oldukça dikkatli olunması gerekir.
Asya kıtası başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde bu hastalıklar insan yaşantısını büyük ölçüde tehlikeye sokuyor. Bu hastalıklardan kendinizi nasıl korumanız gerektiğinde bilinçli olması ve bunu için gerekli önlemleri almalısınız. Aksi halde bir sivri sinek ısırığı ile ölümcül bir hastalığa sahip olabilirsiniz. Peki bu hastalıklar nelerdir, işte sivrisinek sokması ile bulaşan hastalıklar….
Dang Humması
Dang virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Enfeksiyondan sonra 3 ile 14 gün sonrasında çeşitli belirtileri ile kendini belli etmeye başlar. Yüksek ateş, eklem ve baş ağrısı kusma, kas ağrısı deri döküntüleri, yüksek ateş gibi semptomlar göstermektedir. İyileşmesi süresi ise 2 ile 7 gün arasında değişiklik gösterebiliyor.
Deri altında kanama ya da kusma gibi belirtiler içeren dang humması hastalığını en şiddetli hali ise dang hemorajik ateşine dönüşmesidir. Bu hastalığı bol su tüketerek dehidrasyondan kaçınarak ve vücudunuzu susuz bırakmayarak atlatabilirsiniz. Eğer ateş tüm çabalara rağmen düşmüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli gerekirse hastaneye giderek yatakta tedavi olunmalıdır.
Chikungunya
Bu hastalık ise enfekte olmuş bir sivrisineğin insanları sıkması ile bulaşabilen viral bir hastalıktır. Belirtileri ise yüksek ateş, yorgunluk ve halsizlik, baş kas ve eklem sağrısı eklem şişmesi ve deri döküntüsü olarak biliniyor. Çoğu zaman hasta bir hafta içinde iyileşebilir. Ancak çoğu zamanda hastada hastalıkla beraber ilerleyen eklem ağrısı aylar boyu sürebilir.
Bu hastalığın aynı zamanda dang ve zika gibi farklı semptomları da bulunuyor. Bu belirtiler ile benzeşme gösterdiğinden dolayı çoğu zaman hastaya yanlış teşhis konulabilir bunu için hastaya daha kapsamlı bir tanı ve teşhis konulması gerekir. Özellikle belirtilerden bir ya da birkaçını görmeniz halinde göz ardı etmeden tıbbı yardım alınmalı. Bu aşamada da bol bol su tüketmeli ve doktorun verdiği ilaçları kullanmalısınız.
Sıtma
Sıtma hastalığına sivrisineklerde bulunana bir parazit neden olmaktadır. Bu parazit enfekte olan sivrisinekleri insan vücudunuzu ısırması ile bulaşır. Sıtma hastalığına tutulmuş bir kişi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı kusma, baş ve kas ağrısı, kas yorgunluğu terleme gibi semptomlar yaşar.
Bunun için sivrisineğin bol olduğu alanlarda sıtmadan korunmak için sıtma ilacını yanınızdan ihmal etmeyin. Sıtmayı ve engellemek için öncelikle sivrisineklerin üremesini engelleyin. Bunun için de yapmanız gereken ilk aşama kirli, kirli suları birikimini kontrol atlında tutup mümkün olduğunda yaz mevsimi de dahi olmak üzere uzun kollu kıyafetler giymeye özen göstermelisiniz.
Sivrisinek Kaynaklı Hastalıklardan Nasıl Korunmalı
- Özellikle yağışlı havalarda sıtma olma eğiliminizde olduğunuzu unutmamalı ve bunun için birtakım önlemler almalısınız. Sivrisinek ısırığından korunmak için sivrisinek savar gibi sivrisinek ve haşere kovucu kullanmak ya da uzun kollu giysiler giymelisiniz.
- Sivrisineklerin üreme noktaları kirli sulardır. Yaşadığınız çevrede kirli su birikintilerin kontrol altına almalısınız.
- Kapı ve pencerelerinize sivrisineklerin girmeyeceği teller ve korumalar takmalısınız. Bunların yaşam alanlarına girmemesi için kapı ve pencerelerini kapalı tutun
- Evinizde çocuk ya da yaşlı bulunuyorsa ve sivrisineklerin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız mutlaka yataklarının üzerine cibinlik kullanmalısınız
- Sivrisineklerin en aktif olduğu saatler akşam saatleri ve sabahın erken saatleridir. Bu saatlerde mümkün olduğunca fazla dışarda kalmayın
- Sivrisineklerin üremelerine izin vermeyin. Lastik ve kova gibi kaplarda biriken suları bekletmeyin ve bunlarda su biriktirmemeye özen gösterin.
- Evcil hayvanlarınızı su kaplarında bekleyen suları günlük olarak değiştirmeye özen gösterin. Hepsinden önemlisini yaşam alanlarınızı sadece içini değil dışını da temiz tutmaya özen gösterin.
- Dengeli ve sağlıklı beslenin. Mutlaka bağışıklık sisteminizi güçlendirecek yiyecekler yemeyi tercih edin. Zencefil zerdeçal, havuç brokoli, gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ve sizi her türlü hastalıklardan koruyan besinlerden yemeye özen gösterin.
- Bayat bir süre beklemiş besinleri tüketmeyin ve bunları açık alana dökmeyin. Evcil hayvanlarınızı yemesine de izin vermeyin. Çünkü bu yiyecekler virüs ve bakteriler ile enfekte olacağı için sivrisineklerin üremesine yardımcı olmaktadır.