Sırt ağrısı nedir Nasıl Geçer

Sırt ağrısı nedir Nasıl Geçer

Sırt ağrısı nedir Nasıl Geçer

Sırt ağrısı nedir Nasıl Geçer? Sırt ağrısı, hareket kabiliyetinin azalması nedeniyle bel ağrısından daha az görülür. Ağrının sırt bölgesinden kaynaklanması mümkün olmakla birlikte, başka durumlardan dolayı ağrının sırt bölgesine yansıması da mümkündür. Bunlardan en önemlileri mide ve bağırsak ülserleri ve kalp krizleridir. ilginizi çekebilir; ilaçsız Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Sırt ağrısı, bel ağrısına oranla daha az görülür. Çünkü sırt bölgesi bele göre daha az hareketlidir. Bununla birlikte, sırt ağrısından şikayet eden insanlar görmezden gelinemeyecek kadar fazladır.

Sırt ağrısına neden olabilecek birçok hastalık vardır. Sırt ağrısı sadece sırt bölgesinden kaynaklanabilir veya diğer tıbbi durumlara eşlik eden veya bunları yansıtan ağrı olarak ortaya çıkar. Yaş gruplarına göre sırttaki ağrıların nedenleri değerlendirildiğinde en sık görülen nedenler şunlardır:

Çocuklukta: Bel omurlarının özellikle skolyoz (omurga eğriliği) nedeniyle şekil bozukluğuna bağlı, tüberküloz ve tümör kaynaklı sırt ağrıları.

Yetişkinlikte: Torasik disk hernisi (sırt fıtığı), ankilozan spondilit,  tüberküloz ve miyofasyal sırt ağrıları.

Yaşlılık: Osteoartrit (kireçlenme), osteoporoz (kemik kaybı) nedeniyle sırt ağrısı ve osteosarkom. Sırt ağrısı hem akut (ani) hem de kroniktir (zaman içinde yavaş yavaş gelişir).

Akut neden:

Torasik disk hernisi (fıtık)

Kompresyon kırığı

Kronik neden:

*Torasik disk hernisi (fıtık)

*Torasik spondiloz (kireçlenme)
*Omurganın iltihabi hastalığı

*Tümör

*Ankilozan spondilit

*Metabolik kemik hastalığı

*Miyofasyal sendromu

*Psikolojik

Torasik disk hernisi (sırt fıtığı)

Omurga fıtıklarının çok az bir kısmını oluşturur. Esas olarak sırt omurlarının altında görülür. Göğüs, karın veya bacakları etkileyebilir. Bu bölgenin incelenmesi ve görüntülenmesi tanı için önemlidir. Ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulamaları tedavide yardımcıdır. İleri vakalarda ameliyat gerekebilir.

Kompresyon kırığı

Ani ve şiddetli sırt ağrısına neden olabilir. Ağrılı olabilir veya olmayabilir. Sırttaki tümörler veya başka bir bölgeden yayılmış tümörler, osteoporoz (kemik kaybı) ve tüberküloz, kompresyon kırıklarının en yaygın nedenleridir.

Torasik spondiloz (kireçlenme)

Sırt ağrısı ve tutukluk yapar. Zamanla sırtta bir tümör gelişebilir ve uzun süre ayakta durma ile ağrı artar. Ağrı kesiciler ve fizik tedavi genellikle tedavi için yeterlidir.

Omurilik kanalının daralması

Bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve yürüme güçlüğü yaygındır.

Sırt ağrısı baskındır. Şiddetli stenoz cerrahi tedavi gerektirebilir.

Enfeksiyon

Tüberküloz en sık görülen hastalıktır ve diğer mikroorganizmalar kan yoluyla omurlara yayılabilir.

Tümör

Ağrı en sık görülen semptomdur. Karakteristik olarak genellikle istirahatte ortaya çıkar ve hareketle ağrının şiddeti azalır. Belirtiler keskindir ve öksürme, hapşırma veya ağır nesneler taşıma ile daha da kötüleşir. Genellikle hastayı uykudan uyandırır.

Postural deformite (vertebral deformite)

Torticollis (çarpma), skolyoz (omurganın lateral eğriliği) genellikle sırt ağrısının nedenidir.

Tedavinin iki amacı vardır. Eğriliği düzeltme ve ilerlemeyi durdurma. Skolyoz tedavisinde; ağrı kesiciler, fizik tedavi veya ameliyat kullanılabilir.

Ankilozan spondilit

Sırt omurlarını etkileyerek ve göğüs kafesinin hareketini kısıtlayarak sırtta ağrıya sebep olan romatizmal bir hastalıktır.

Kemik kaybı
Akut veya kronik sırt ağrısına neden olabilir. Akut ağrıya, omurlardaki kompresyon kırığı neden olur. Kronik ağrı, omurganın kaslarında bozulmuş denge ile ilişkilidir. Bir kemik kırılmadıkça, genellikle kemikte ağrı olmaz.

Miyofasyal ağrı sendromu (Klunç, romatizmal kas hastalığı)

Bu, kaslarda ağrı, hassasiyet ve sertlik ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle fibromiyalji sendromu ile karıştırılır. Fibromiyalji sendromunda ağrı daha sık görülürken, miyalji sendromu çok az kas grubunu içerir. Fibromiyaljide ağrı, sertlik ve hassasiyet vücutta sık görülürken, kas ağrıları bir veya daha fazla bölgededir. Kas ağrılarında yorgunluk, uykusuzluk yoktur veya daha hafiftir.

En önemli nedenler travma, duruş bozuklukları, tekrarlayan hareketler, stres, aşırı hareketlilik, doğuştan gelen bozukluklardır.

Yansıyan ağrı

En yaygın nedenler mide ve bağırsak ülserleri, nefrit, pankreas hastalığı, kalp krizi.

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık