Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Serebral palsi nedir

Serebral palsi nedir
Serebral palsi sebepleri nedir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Serebral palsi nedir

Serebral palsi nedir? Kısaca beyin felci  hastalığıdır. Çoğunlukla Fetal döneminden 5 yaş arasında beyin hasarı sonucu oluşan klinik bir tablonun yarattığı hasarlar, beyin hasarının derecesi ve bulunduğu yere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Beyin felci yani serebral palsi geçiren bir çocuğun vücudundaki tüm kaslarının tonusu’ nu, vücudun duruşu hareket sistemini olumsuz etkileyen ve fiziksel engel durumumu oluşturur. Ama uzmanlar serebral palsi tehlikesi anne karnındayken bebeğin olgunlaşmamış beynin gelişimi sırasında meydan geldiğini vurguluyor.

Serebral Palsi Belirtiler

Serabral Palsi hastalığı dünyada her 1000 bebekten 1.5 ya da 3’ünde görülebilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Hal böyle olunca yeni bebek sahibi olacaklar ya da 0-5 yaş arası çocuğu olan ebeveynler serebral Palsi nedenleri, Serebral Palsi belirtileri gibi konuları ile ilgili gerekli araştırmaları yapıp, önceden önlem alma gereği hissediyorlar. Hareket bozukluğu ya da kaslarda spastisite oluşması Serebral Palsinin en önemli belirtisidir. Ayrıca Bebek sağlığı başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Serebral palsi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeklik döneminde kendi başına oturma sürünme, emekleme gibi motor becerilerinin oluşmaması ya da gecikmesi
  • Kas tonusunda çok fazla sertlik ya da gevşeklik olması
  • Konuşma ve dil gelişiminde gecikme ya da konuşma zorluğu
  • Ataksi olarak isimlendirilen kas koordinasyonu zayıflığı
  • İstemsiz hareketler ya da  titreme
  • Sık sık düşme, dengeyi kuramama
  • Vücudun sadece bir tarafında secim yapma (nesneleri tutarken hep tek tarafını kullanır.)
  • Beslenirken yutma zorlukları
  • Zihinsel yetersizlik nöbet ya da körlük ve benzeri nörolojik sorunlar

Tüm bunlara ek olarak serebral palsi çocuklar doğuştan hasta olur. Ama bu hastalığın belirtilerini doğduğu ilk aylar ya da ilk günler göstermeyebilir. Çocuğun hayatının ilk 3 yılında kendini yavaş yavaş belli etmeye başlayan serebral palsi yalnızca ekstremite de belirtisini gösterebileceği gibi çocukların bazılarından vücudun tamamını etkisi altına alabiliyor. Aslında bu hastalık doğuştan itibaren mevcut olup, maalesef zamanla kesin bir tedavisi yoktur. Sadece beyin hasarını ilerlemediğinden dolayı serebral palsi belirtileri kötüleşme eğilimine gitmezler. Fakat çocukların bazılarında ise yaşı ilerledikçe şikayetleri artabilirken bazılarında ise arka planda kalabilir. Özellikle kas sertliği ve kısalığı zamanında tedavi edilmediği zamanda hastalığın belirtilerini   zamanla daha belirginleşip, kötüleşeceği unutulmamalıdır.

Seberal Palsi Nedenleri 

Serebral palsi nedenleri arasında bebeğin yeteri kadar oksijen alamaması, beyin malformasnu ve enfeksiyonlardan dolayı beyin hasarı sonucu meydana gelmektedir. Bunun dışında;

  • Annenin hamilelikten geçirmiş olduğu enfeksiyondan fetüsün etkilenmesi
  • Anormal gelişime neden olan gen mutasyonları
  • Bebeğin beyninin içerisinde ya da çevresinde iltihaplanmayan neden olan bebek enfeksiyonları
  • Düşme ya da kazadan dolayı oluşan kafa travmaları
  • Gelişmekte olan fetalin beyin kan akışındaki bozulma
  • Bebeğin rahimdeyken ya da yeni doğduktan sonra geçirdiği beyin kanaması
  • Zor doğum nedeniyle bebeğin doğum sırasında yeteri kadar oksijen alamaması

Benzeri gibi faktörler serebral palsi riskleri arasında yer alıyor. Aslında en önemlisi anne sağlığı olmaktadır. Annenin hamilelik sırasında yaşadığı enfeksiyon ya da toksit maruziyetleri  serebral palsi riskini artıyor.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Serebral Palsi Tedavisi

Günümüzü tıp dünyasında serebral palsi için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Sadece yaşam konforu sağlamak ve hastalığın şiddetlenmesini önlemek için özel bakım konuşma ve dil terapisi, fizyoterapi, ergoterapi ve nörolojik ilaçlar ile psikiyatrist ilaçlar kullanılır.

 

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap