Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Ramazan orucuna nasıl niyet etmeliyiz?

Ramazan orucuna nasıl niyet etmeliyiz?
Ramazan orucuna nasıl niyet etmeliyiz
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Ramazan orucuna nasıl niyet etmeliyiz?

Ramazan orucuna nasıl niyet etmeliyiz? Ramazan ayı geldiğinde oruç tutmak Müslümanlar üzerine farz olan bir ibadettir. Oruç tutmanın da belli başlı kuralları ve yasakları vardır. Bu yasaklara uyulmadığı takdirde yaptığınız ibadette tuttuğunuz oruç da kabul olmaz. Boşu boşuna aç kalmış olursunuz. Bu yasaklar nelerdir, ne gibi kurallar vardır yazımızda öğrenelim.

Oruç nedir?

Oruç kelimesinin sözlük anlamı; bir şeyden kendini uzak tutmak, kendini tutmak demektir. Dinimizde ise Ramazan ayında, imsak vaktinden gün batımına kadar olan sürede, yemek, içmek ve cinsel ilişkiden kendini korumak demektir. Oruç tuttuğumuz zaman, yaptığımız ibadetin inceliklerini de bilmemiz gerekir. Oruçta nasıl niyet etmeliyiz veya ne zamana kadar niyet etmek geçerlidir, bunları araştırıp öyle oruç tutmak gerekir

Oruç çeşitleri Diyanet

Oruç çeşitleri Ramazan orucu, kaza orucu, kefaret orucu, nafile oruç, ve adak oruçlarıdır. Ramazan orucunda niyet etmenin ilk vakti akşam namazıdır. Akşam ezanı okunduktan sonra bir diğer gün için niyet edilebilir. Niyet etmenin son vakti ise kuşluk vaktidir. Bu vakte kadar dil ile niyet etmek gerekmektedir. Ramazan orucu, her hangi bir özürü bulunmayan herkes için farzdır. Çocuk olmak, deli olmak, hamile olmak, lohusa olmak, adet halinde olmak, yolculukta olmak, hasta olmak oruç tutmaya mani olan şeylerdir.

Bu kimselerden sonradan oruç tutabilecek olanlar sonradan Ramazan orucunu kaza ederler. Eğer tutamayacak olan varsa yani eğer kişi hep hastaysa o vakit orucunun fidyesini verir. Kişi fidye bile veremeyecek kadar fakirse o zaman fidye vermekten de muaf olur. Eğer bir sebebi olmadan bir kişi Ramazan orucunu bozarsa o kişiye kefaret orucu tutmak gerekir. Niyet ettim Allah rızası için Ramazan orucumu tutmaya diye niyet edilir.

Kefaret orucu nedir?

Ramazanda oruca niyet eden bir kişi herhangi bir sebebi olmadan orucunu bozarsa o zaman ona kefaret gerekir. Kefaret orucu hiç aralık vermeksizin 61 gün oruç tutmak demektir. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının günlerinde oruç tutmak haram olduğu için o günlere denk gelmeden ayarlamak gerekir. Kadınlarda ise adet günlerinde ara verip sonra devam etmeye izin verilmiştir. Eğer 50 gün oruç tutup 51. Günde bir bayrama denk gelirse kefaret orucu sayılmaz, bir daha baştan başlamak gerekir. Bu kefaret Ramazan orucunu bozana bir ceza bir diyettir. Kefaret orucunda akşam namazından imsak vaktine kadar niyet edilir. İmsak vaktinden sonra niyet edilmez. Niyet ettim Allah rızası için kefaret orucunu tutmaya diye niyet edilir.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kaza ve nafile orucu nedir?

Kaza orucu, Ramazan ayında keyfiyetten olmaksızın bozulan oruca denk olarak bir gün oruç tutmaktır. Bir kadın adet olduğunda Ramazan ayı orucunu bozar ve tutamadığı günleri daha sonradan tutarak kaza eder. Aynı şekilde yola çıkan bir yolcu da Ramazan ayında tutamadığı orucu daha sonradan kaza eder. Kaza orucu da farz ibadetler arasındadır, kişinin üzerindeki borcudur. Kaza orucunda da niyet etmedin ilk vakti, akşam namazıdır. Son vakti ise imsak vaktidir. İmsak vaktinden sonra niyet etmek kabul değildir. Kaza orucu olan bir kimse bir sonraki sene Ramazan ayı gelmeden kazaya kalan oruçlarını bitirmelidir. Niyet ettim Allah rızası için kaza orucumu tutmaya diye niyet edilir.

Nafile oruç ise kişinin kaza borcu olmadan Allah rızası için tuttuğu oruçlara denir. Bu oruçlar genelde sünnet olan pazartesi Perşembe günleri, eyyamı bıyz oruçları ve kandillerde tutulan oruçlardır. Bu oruçlarda niyet halistir ve sevabı çoktur. Nafile oruçta niyet etmenin ilk vakti akşam ezani son vakti ise Ramazan ayında olduğu gibi kuşluk vaktidir. Niyet ettim Allah rızası için nafile oruç tutmaya diye niyet edilir.

Adak oruçları iki çeşittir

Günü belirlenmiş adak orucu:  bu oruca nezri mutlak oruç denir. Bir kimse şu işim olursa şu gün oruç tutacağım diye niyet ederse, o zaman niyet ettiği günde oruç tutması farzdır. Başka günde tutamaz. Niyetin ilk vakti akşam namazı son vakti ise imsak vaktidir.

Günü belirlenmemiş adak orucu: bu oruca nezri muayyen oruç denir. Bir kimse şu işim olursa eğer bir gün oruç tutacağım derse ve günü belirtmezse o vakit senenin her hangi bir gününde bu orucu tutabilir. Niyetin ilk vakti akşam ezani son vakti ise kuşluk vaktidir. Niyet ettim Allah rızası içim adak orucumu tutmaya diye niyet edilir. İki türlü adak orucunu tutmakta kişinin üzerine farzdır.

Haram oruçlar…

Ramazan bayramının ilk günü ve Kurban bayramının ilk üç günü yani senede toplam 4 gün oruç tutmak haramdır. Ogünler Müslümanların bayramıdır.

 

2022 Yılı Ramazan Ayı  02 Nisan da başlayıp 02 Mayıs da sona erecektir.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir
Hibrit Otomobil fiyatları Nedir

Yorum Yap