Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Mide Kanseri Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Kanseri Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Mide Kanseri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Mide Kanseri Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Kanseri Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Mide Kanseri diğer kanser türlerine göre daha az sıklıkta görülen bir kanser türüdür. Yıllar içerisinde gelişen teknoloji ve sağlık koşulları sebebi ile önlenebilir bir kanser türü haline gelmiştir. Mide kanserinin oluşmasındaki en önemli neden Helicobacter pylori isimli bakteridir. Bu bakteri antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir hale gelmiştir ve böylece mide kanseri ile mücadele edilebilecek kadar gelişme gösterilmiştir. Mide Kanseri kendini belli etmeyen ve sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalık türüdür. Belirtileri ortaya çıktığı zaman genellikle ileri evrelere kadar ulaştığı zamanlardır. Daha önceden belirtilerini göstermiş olsa dahi başka hastalıklarda da bu tür belirtiler olabileceğinden dolayı genellikle göz ardı edilir.

Mide Kanseri ilk evresinde hiç bir belirti göstermeyebilir. Ancak daha sonraki evrelerde bazı belirtiler gösterir ve hastada değişimler gözlenir. Bu belirtiler arasında en yaygın olanı iştahsızlıktır. Bu sebepten dolayı da kilo kabı meydana gelir. Kişiler sürekli kendini doymuş hisseder. Bununla birlikte midede ve yemek borusunda devamlı olarak ve nedeni olmayan acı ya da yanma gibi durumlar oluşur. Yemek borusunun mideye bağlanan kısmında ağrı oluşumu. Sürekli ve hızlı bir şekilde kilo kaybı. Her an kendini halsiz, bitkin ve bunalmış gibi hissetme. Hazımsızlık ve bulantılar. Hep kusma isteği ve midede kasılmalar. Yutkunurken boğazda acı hissedilmesi ve yutkunma esnasında zorlanma. Kanlı kusma ve kanlı dışkı. Sürekli geğirme isteği ve ağızda acı tat hissetmek.

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer bunun gibi belirtileriniz varsa mutlaka bir doktor ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Hatta bazı durumlarda mide kanseri kendini hiç bir belirti ile göstermez. Bu durumda teşhis konulamaz ve tedavi yapılması için de geç kalınmış olunur. Mide kanserinin oluşmasında genetik faktörler de etkilidir ancak bununla birlikte çevresel etkenler ve kanserin ilerleyişini kolaylaştıran bazı hastalıklar da rol almaktadır. Genel olarak mide kanserleri tesadüfen ortaya çıkar. Genetik faktörlerin sebep olduğu yüzdelik değer ise 10’dur. Kansere sebep olan durumlar arasında şunları söyleyebiliriz;

 

-Yoğun şekilde tuzlanmış salamuraların tüketimi

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

-Sigara kullanımı

-Bazı gıda koruyucular

-Fermente soya

-Yüksek ısıda pişirilmiş etlerin tüketimi

-Küflenmiş tahıllar, tohumlar, çekirdek tohumları (aflatoksin)

-Yağda kızartılmış gıdalar, aşırı kırmızı et tüketimi.

 

Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi mide kanserinde de cerrahi yöntemler ya da kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer hastanın durumu uygunsa cerrahi müdahale ilk seçenek olarak kullanılır. Kanserin varlığına ne kadar erken saptanırsa ve ne kadar az yayılmışsa tedavi yöntemlerinin olumlu sonuç gösterme şansı da o derece yüksek oluyor. Kür amaçlı yapılan tedavi yönteminde midenin büyük bir kısmı veya tamamı ile mide etrafındaki lenf düğümler çıkartılır. Kemoterapiler ise ileri evrede olan hastalar için tümörün büyümesini yavaşlatmak için kullanılan bir yöntemdir. Radyoterapi mide kanseri olan hastalarda rutin bir şekilde uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Tümörün küçültülmesi için kullanılır.

Mide Kanseri Sağkalım Süresi

Eğer kansere birinci evrede rastlanırsa yani yayılmadan tanı konulabilirse ve tedavi uygulanırsa 5 yıllık sağ kalım oranı % 70′ tir. İkinci evrede rastlanırsa ve tedavi uygulanırsa 5 yıllık sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede kansere rastlanırsa ve tedavi uygulanırsa da 5 yıllık sağ kalım oranı % 9-20 arasında olmaktadır.

Mide Kanseri Tedavi Seçenekleri

Mide kanserinin tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır;

– Cerrahi yöntem

– Kemoterapi

– Radyoterapi

– Imnünoterapi

– Yeni Jenerasyon İlaç Tedavisi

Mide Kanseri Teşhis Yöntemleri

Mide kanserinin teşhisinin konulabilmesi için ilk olarak bulgular ve şikayetlerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Doktorunuz önce şikayetinizi dikkatlice dinler ve tanı koyabilmek için yaşam şeklinizi, beslenme alışkanlıklarınızı ve şikâyetlerinizi duymak ister. Daha sonra da testler yapar. Bu testler şunlardır;

– Endoskopi

– Bilgisayarlı Tomografi

– Laparoskopi

– Endoskopik Ultrason

– MR

– Göğüs Röntgeni

Mide Kanserinden Korunma Yöntemleri

-Sigara ve alkol gibi kansere sebep olabilecek maddelerden uzak durmak gerekir.

-Sağlıklı beslenmek önemlidir.

-Fazla tuz tüketilmemesi önemlidir.

-Kızartma yağlarını tekrar tekrar kullanmamak gerekir.

Tuzla Gazetesi

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap