Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Kronik Stres Nedir Vücuda Etkileri Nelerdir

Kronik Stres Nedir Vücuda Etkileri Nelerdir
Kronik Stres Nedir Vücuda Etkileri Nelerdir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kronik Stres Nedir Vücuda Etkileri Nelerdir

Kronik Stres Nedir Vücuda Etkileri Nelerdir? Olumsuz hayat koşullarının neden olduğu stres, duygusal ya da zihinsel gerginlik olarak tanımlanabilir. Günümüzün zorlu hayat şartlarında normalleşen stres sürekli yaşanan bir durumdan dolayı artık kronikleşmiştir. Vücudu her daim alarm halinde tutan kronik stres, bağışıklık sistemin üzerinde de olumsuz etkisi vardır. Hafıza zayıflığından tutunda, bel bölgesinde oluşan yağlanmaya, alerjiden bağışıklık sistemini çökmesine kadar vücut için her açıdan zararlı olan kronik stres, önlem alınmadığı zaman pek çok hastalığın en önemli sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki kronik stres nedir, kronik strese neden olan faktörler nelerdir.

Kronik Stres Nedir

Yukarıda da anlattığımız gibi kronik stres zihinsel ya da duygusal gerginliklerin tamamıdır şeklinde tanımlanabilir.
Aynı zamanda insan vücudunun tüm dengesini bozar. Vücuttaki iç ve dış organları tehdit eder veya vücut tarafından tehdit edici bir faktör olarak algılanır. Vücudunuzdaki tüm biyolojik sistemleri etkiler. Hafif şiddette olması kısa süreliğine olduğu zaman yaşamın devamı için gerekli bir duygusal tepki olsa da kronik stres fazlalaştığı zaman vücut için sağlığı tehdit edici en önemli unsur olmaktadır.

Önce de Hayat Kurtaran Stres, Artık Hayatı Tehdit Eder Hale Geldi

Bundan yüzyıllar öncesinde yani insanların avlanma döneminde hayatta kalması için en gerekli mekanizma elbette stres oluyordu. İnsanlar avlanma döneminde yırtıcı bir hayvan ile karşı karşıya kaldığında hemen vücut adrenalin salgılayıp, kortizoli hareket geçerek kalp atışını hızlandırıp, nabzı artırıyor ve damardaki kan böbreklere ya da sindirim sistemine gitmek yerine bir anlık için beyne ve kaslara giderek yaşamsal tehdide karşı uyarı verirdi. Böylece beyin hemen kaç hayatını kurtar mekanizmasına geçerek, yaşamı kurtarmaya yönelik tepkiler yaratırdı bu durum anlık tepkime olarak tanımlanır.

Eğer yaşamsal tehdit ortadan kalktığında vücuttaki bu sempatik sistemin ani alarm durumunu ortadan kalkıyor ve parasempartik sistemi devreye sokarak her şeyin normale dönmesini sağlar. İşte yüzyıllar öncesinde hayatı kurtaran stres günümüzün zorlu hayat koşullarındaki tüm sorunları yaşamsal tehdit olarak algılamaya başladı. Neredeyse her duruma aynı tepki vermeye başladı. Bu durumda da kronik strese adı verilen duygu bozukluğu ortaya çıktı.

Kronik Stres Hangi Hastalıklara Yol Açıyor

Kronik stres sonucunda vücut parasemtatik sisteme geçemez. Bu durumda da kanın pıhtılaşması, kalp damar hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Parasempatik sistem olan kaç-kurtul mekanizması aynı zamanda yaralanmalarda vücudun fazla kan kaybetmemesi için gerekli önlemleri alır. Ama bu sistem tüm olaylara aynı tepkiyi gösterdiği zaman vücudun bazı fonksiyonları de sağlıklı ve kontrolü çalışmaz. Zamanla kronik strese bağlı olarak nabız ve tansiyon yükselir, bağışıklık sisteminden tutunda hormonal sisteme, sinir siteminden kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalık ortaya çıkar.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kısaca insanların hayatta kalmalarını sağlayan ve vücudu her türlü tehlikelerden koruyan stres, kronikleştiği zamanda yaşamı tehdit eden en önemli unsurlardan birisi olmaktadır. Kronik stresle birlikte kalp atışı hızlanır, nabız ve kortizol artar, kan pıhtılaşır, karaciğerdeki amino asitler protein sentezi yerine şeker üretir derken vücutta pek çok hastalık oluşabilir. Ayrıca kronik stresteki sekterinin globilunasını azaltarak vücudu alerjilere karşı korumasız hale getirir. Kronik stres sonucu uykunun devreye girmesini sağlayan immün sistem tamamen çöker.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap