Kış Hazırlıkları Nelerdir?

Kış Hazırlıkları Nelerdir neler yapılır

Kış Hazırlıkları Nelerdir, Neler Yapılır?

Kış Hazırlıkları nelerdir, Neler Yapılır? Ekim ayına yeni girdiğimiz bu son günlerde kış için birçok evlerde de kış hazırlıkları başladı. Kışa girdiğimiz bu zamanlarda evlerde haraketlilik artmaya başladı. Birçok evlerde sosluk, turşuluk, pekmez, un tarhanası gibi birçok yiyecek hazırlıkları da başladı. Gelin bu hazırlıklara ufak bir özetle bakalım.

Kış aylarına girdiğimiz bu zamanlarda özellikle Anadolu coğrafyasında pekmez yapmak için büyüklü küçüklü kazanlar çıkmaya başladığını görmekteyiz.

Pekmezin ham maddesi olan üzümün yetişme aylarına artık geldik

Üzüm yetiştiren özellikle Anadolu halkı bu üzümleri kaynatıp kış için pekmez yapıp diğer kış hazırlıklarına kadar yemektedirler.
Özellikle tahin-pekmez şeklinde keyifle yediğimiz pekmezin sağlık deposu olduğunu söyleyebiliriz. Büyüklerimiz hasta olan kişiler için, öksüren kişiler için, özellikle çok üşüyen kişiler için bol bol tüketmesini söylemektedir. Yapımı biraz zor olsa bile bir kış boyu yemek için bu denli sıkıntıya ve zorluğa değer gibi.
Pekmez yapmak için öncelikle yetiştirdiğimiz üzümleri ya da pekmez yapmak için satın aldığımız üzümleri şırahane dediğimiz yerde bir güzel çiğnememiz gerekmektedir. Tabi bu üzümleri çiğnerken içine pekmez için özel bir toprak atılması gerekmektedir. Şırahaneden akan üzümlerin suyu biraz kaynatılır ve kaynatılan suyun yaklaşık altı yedi saat boyunca durulması beklenir.
Bu işlemin yapılmasının nedeni, çiğnerken attığımız toprağın kaynatılmış olan şerbetten ayrılıp dibe çökmesi için yapıldığını söyleyebiliriz.
Daha sonra altı yedi saat boyunca bekletmiş olduğumuz şerbetleri, tekrardan büyük kazanlara süzülerek konulur ve koyulaşana kadar bu şerbetler kaynatılır. İşte kış hazırlıklarımızdan biri olan pekmezimiz hazır. Afiyet olsun! Pekmez kaynatmak isteyen herkese şimdiden kolay gelsin.

Turşunun iyisi limondan mı yoksa sirkeden mi olur?

Kış aylarında yine çok yapılan ve severek her mevsim yemek istediğimiz bir ürün olan turşuya bakalım. Son zamanlarda her şeyin turşusu neler yapılır oldu ama biz en bilindik ürünlere bakacak olursak; kornişon, biber, lahana, salatalık, domates, havuç, taze fasulye, sarımsak, kelek, acur gibi birçok ürünün turşuları yapılmaktadır. Turşunun yapımında özellikle kütür kütür olup erimemiş olması turşu kurmanın püf noktalarından biridir diyebiliriz.
Turşu denilince akıllara en çok gelen turşunun iyisi sirkeden mi olur yoksa limondan mı olur tartışmasıdır. Bu tartışma Yeşilçam filmlerinden Neşeli Günler filmine bile yansımıştır. Peki siz okuyucularımız için turşunun iyisi limondan mı yoksa sirkeden mi olur? Ben burada anlatırken ailemden de görmüş olduğum turşu kurumundan bahsedeceğim yani sirke ile olandan. Turşu kurmak için öncelikle hangi ürünlerden turşu kurmak istiyorsak onları temin ediyoruz ve ne kadar yapmak istiyorsak o kadarlık bir bidon ya da kavanoz temin etmemiz gerekiyor.
Daha sonra temin ettiğimiz bidon/kavanozun altına soymuş olduğumuz sarımsakları atıyoruz sonra altına birazda nohut ekliyoruz. Bu ürünleri en alta koyduktan sonra hangi üründen turşu yapmak istiyorsak o ürünleri bir güzel yıkıyoruz ve bidon/kavanoza bu ürünleri koyuyoruz.
Daha sonra içerisine belirlenmiş olan miktarlarda sirke, şeker, limon tuzu, iri kaya tuzu ve en son olarak su eklememiz gerekmektedir. Kurmuş olduğumuz turşular en az on beş gün güneş almayan bir yerde bekletmemiz gerekmektedir. İşte turşularımız hazır. Afiyet olsun! Kısaca anlatmış olduğumuz bu turşu kurmanın püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktaları için araştırıp tariflere ya da turşuyu çok lezzetli kurabilen bir kişiye sormakta fayda vardır. Bu arada Turşu suyu içmenin faydalarınıda hatırlayalım. Şimdiden turşu kurmak isteyen herkes kolay gelsin.

Kış ayalarının yine vazgeçilmez olan bir tarif un tarhanası

Kış Hazırlıkları Nelerdir, Neler Yapılır? Özellikle evlerimizin vazgeçilmez bir çorbası olan tarhana çorbası, baktığımız zaman resmen bir vitamin deposudur. Yapım aşamalarına, nasıl yapıldığına gelin bir bakalım. Tarhana yapımı için öncellikle, domates, biber, kırmızı biber, soğan, havuç gibi (bu ürünlerin içine kendi zevkinize göre eklemeler yapabilirsiniz) bu ürünleri iri iri doğrayıp kaynamak için ocağımıza alıp suyu çekilene kadar kaynatmamız gerekmektedir. Daha sonra kaynamış olan bu malzemeleri iyice ezmek gerekmektedir.
Ezmek için ev robotu çok kullanışlı olmaktadır. Daha sonra bu yapmış olduğumuz harcı soğutmaya alıp soğuyan bu harcın içine biraz yoğurt, un, maydanoz, nane, dereotu, elinizde varsa tarhana otu ve tuz gibi malzemeleri içerisine atıp iyice karıştırılması gerekmektedir. Daha sonra bu yapmış olduğumuz tarhanayı mayalanması için on beş gün beklememiz gerekmektedir. Bu on beş gün içerisinde ara sıra gidip tarhanayı karıştırmamız gerekmektedir. İşte un tarhanamız hazır. Afiyet olsun! Kış aylarında ve bu son zamanlarda virüslerin çoğaldığını da göz önüne alırsak bu vitamin ve şifa deposu olan un tarhanası yapacak olan herkese şimdiden kolay gelsin.

Kış aylarının son vazgeçilmez ürünü olan sosluğa bakalım

Özellikle domatesten yapılan bu sosluk içerisinde salça bulunan her yemeğe konulduğunda çok lezzetli olmalıdır. Bazen ise salça yerine sadece yapmış olduğumuz sosu yemeklere koyduğumuz zaman bile nefis ve lezzetli yemekler ortaya çıkmaktadır diyebiliriz. Bu yapacak olacağımız sos için bolca domatese ihtiyacımız vardır. Sos için özellikle bahçeleri olanların en çok yapmış olduğu bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Bolca yıkamış olduğumuz domatesleri ister kabuklu isterseniz kabuklarını soyarak rendeleyip ya da küp küp doğrayıp kaynatmak için bir tencereye almamız gerekmektedir. İyice kaynatmış olduğumuz bu domatesleri sos haline getirip daha önceden suda kaynatmış olduğumuz kavanozlara koyup ağızlarını kapaklarla kapatıp ters çevirip soğumalarını bekliyoruz. İşte sosluklarımız hazır. Afiyet olsun! Sosluk yapmak isteyen herkese şimdiden kolay gelsin.

Kış Hazırlıkları Nelerdir, Neler Yapılır? Kış hazırlıkları hakkında sizlere biraz paylaşmak istedim. Bu kış hazırlıklarında siz okuyucularımız hangilerini yaptınız ya da hangilerini yapacaksınız? Kış hazırlıkları her ne kadar zor olsa da yediğimiz zaman iyi ki yapmışım dediğimiz anlar geldiğinde yorulduğumuza değdiğini anlamaktayız. Her ne kadar yapılmış oldukları yöreden yöreye değişiyor olsa da her yörede bir kış hazırlığı olmaktadır. Şimdiden bu hazırlıkları yapacak olan ve yapmakta olan herkese kolay gelsin…

Sümeyye Nur Gündüz

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık