Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kalp Masajı Nasıl Yapılır

Kalp Masajı Nasıl Yapılır
Kalp Masajı Nasıl Yapılır
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kalp Masajı Nasıl Yapılır

Kalp Masajı Nasıl Yapılır? Günlük hayatımızda birçok sorunla karşılaşmaktayız. Bunlardan en hayati kaynağı taşıyan, yaşayacağımız bir sağlık sorunu, trafik kazaları olabilir. Rahatsızlanan bizde olabiliriz. Bir başkası da olabilir. Ani bir durumla karşılaşılabilmekteyiz. Bunun için hayati önem taşıyan kalp masajını her insanın bilmesi gerekir. Lakin her kalp masajı herkese uygulanmaz. Sırasıyla bireye göre nasıl kalp masajı yapmamız gerektiğini inceleyim…

Öncelikle Kalp Masajı Nedir? Klasik Sorumuzu Cevaplandıralım.
Kalbin çeşitli nedenler ile ani bir şekilde durması ve kalp krizi sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu esnada vücutta aniden gelişen reaksiyonlar ile karşılaşırız. Anlık olarak kan dolaşımı durabilir. Kan dolaşımını hızlandırmak, kan dolaşımını yeniden sağlamak için kalbe baskı uygulanır. Bu baskıya kalp masajı diyoruz. Lakin çevrenizde kişiye acil müdahile yapacak birisi olmadığı sürece siz rahatsızlanan kişiye ilk yardım müdahalesi yapamazsınız. Bunun için ilk yardım sertifikanız olması gerek.

Yetişkinlere Kalp Masajı Nasıl Yapılır ?

Öncelikli olarak ilk adımınız ambulansı aramak olmalıdır. Ardından vakit kaybetmeden, rahatsızlanan kişinin bileğinden nabız kontrol edilmelidir. Burada nabzı hissedemezseniz, rahatsızlanan kişinin şah damarından nabzı kontrol etmelisiniz. Nabız alınamaması durumunda, kişiyi sert bir zemine sırt üstü yatırmalısınız. Kişinin sağ tarafına geçilmelidir. Sternum kemiği olarak adlandırdığımız halk arasında iman tahtası olarak bilenen bölgenin, 2 ila 3 parmak kadar yukarısına elinizi yerleştirin. Bir elinizin ayasını buraya yerleştirmelisiniz. Diğer elinizi yerleştirdiğiniz elinizin üzerine yerleştirmelisiniz. Ellerinizin sadece ayasının gerekli bölgede olması gerekmektedir. Parmak uçlarınız yada parmaklarınız göğüs kafesi ile temas etmemelidir.

Bu işlemde en önemli nokta bileğinizi bükmeden yapmanızdır. Göğüs kemiğinin üzerine dik şekilde  baskı uygulamalısınız. Bu işlemi dakikada 80 ila 100 kez olacak şekilde pompalamalısınız. Her baskı yapışınızda kişinin göğüs kafesinin 4 cm kadar aşağıya inmesi gerekmektedir. Bu esnada elinizi asla oynatmamalısınız. Kalbe uygulayacağınız baskıda, sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalıdır. Bu işlemi uzun bir süre devam ettirmelisiniz. En az 3 dakikada bir olmak sureti ile kalbin kendi kendine çalışmaya başlayıp, başlamadığını nabız yolu ile kontrol etmelisiniz. Kalp eğer çalışmaya başladıysa nefes alış-verişini kontrol ederek kalp masajını bırakın. Ambulansın gelmesini bekleyin. Fakat nabzı alamadıysanız ve kalp çalışmaya başlamadı ise bu işlemi acil müdahile gelene kadar sürdürmelisiniz.

Çocuklara Kalp Masajı Nasıl Yapılır ?

Kalp masajı küçük çocuklara, ( 2 ila 8 yaş arasındakiler ) tek el ile göğüs kemiğinden ortalama 2 ila 3 santim mesafe ile aynı yöntem olacak şekilde uygulanır. 3 dakikada bir nabız kontrol edilir. El yerinden hiç oynatılmaz ve bilek bükülmez. Nabız yeniden alındığında kalp masajı bırakılır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Bebeklerde Kalp Masajı Nasıl Yapılır ?

İki yaşına kadar olan çocuklarda, iki parmak ile 1-2 santim şeklinde ayarlanmalıdır. Pompalama işlemi dakikada 100 kez tekrar etmelidir. Kalp yeniden çalışana kadar baskı devam etmelidir.
2 yaş altı bebekler için, baş parmak ile iki göğüs arasından 1 parmak altına uygulanmalıdır. Kalp atmaya başlayana kadar devam edilmelidir.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap