İnsülin Direncine Karşı 7 Önlem
İnsülin Direncine Karşı 7 Önlem nedir? İnsülin direnci ülkemizde ve dünyada git gide artan obezitenin en önemli nedenlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalarda insülin direnci tablosunda vücutta fazla depolanan ya da kullanılmayan glikoz hem kilo alımını hem de iç organların yağlanmasını hızlandırıyor. Bir yandan da yüksek seviyede salgılanıp pankreası yorarak diyabetin gelişmesini hızlandırıyor. Günlük hayatta kişi karşılaştığı belirtileri dikkat ederse insülin direncini fark eder. Zaten insülin direnci tedavisinde yapılması gereken ilk adım beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzında değişiklik yapılmasıdır.
İnsülin Direnci Nedir
İnsülin vücutta pankreas salgılanan ve şekerin vücutta kullanmamasına yardımcı olan bir hormondur. İnsülin direnci de vücutta insülinin bağlandığı reseptör hücrelerinin algılanamaması sonucu kontrolsüz bir şekilde insülin horonun salgılanmasına neden olan bir durumdur. Vücudunuzda yağ oranı fazlalaştıkça insülin direnci de buna oranla artar. Bununla birlikte de kişide kilo alımı artmaya başlar. Hasta bu şekilde kısır döngüye girer ve hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ailede diyabet hastalığını olması D vitamini eksikliği polikistik over sendromu de insülin direncine zemin hazırlayan durumlar arasında yer almaktadır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız insülin direncine karşı 7 önlem tavsiyemize uyarak insülin hormonu seviyenizin düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda yapmanız gerekenler şunlardır
- İlk aşamada vücut ağırlığınızı %5 kadar azalmasını sağlayan diyet programlarından olan bir beslenme programı ile beslenmelisiniz.
- Aynı zamanda hazırlayacağınız bu diyet tüm besin ögelerin içermeli ve minimum her biri 4 öğün içerecek şekilde hazırlanmalıdır.
- Rafine karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
- Kısa şok diyetlerden uzak durmalı ve mutlaka hayat boyu devam edeceğiniz tarzda bir beslenme programı ile beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Mutlaka günlük egzersizlerinizi düzenli olarak yapmalısınız.
- Aslında insülin direncini kontrol edilmesi konusunda en büyük etken uyku düzeninin sağlanmasıdır
- Eğer tüm bunlara rağmen insülin direnciniz düşmüyorsa doktorun verdiği ilaç tedavisine uymanız gerekir. Kullanacağınız ilacın dozu da mutlaka uzman doktora tarafından belirlenmelidir.
İnsülin Direnci Belirtileri
İnsülin direnci olan kişilerde görülen belirtiler şunlardır;
- Yemek yedikten hemen sonra ağırlık basması ve uyuklama durumu
- Karbonhidrat içeren besinleri tükettikten kısa süre sonra ellerde titreme ve kötü hissetme
- Kişinin beslenmesine dikkat etmesine rağmen kilo alması ve kilo verememesi
- Çok hızlı bir şekilde kilo alma
- Tatlı krizleri ve sık sık tatlı yeme istediğinin oluşması
- Sabahların yorgun uyanmak ve gün boyu hastanın kendini yorgun hissetmesi
- Karaciğer yağlanması
- Aşırı tüylenme
- Özellikle bel çevresi git gide genleşmesi
- Kasıklarda ve koltuk altında renk değişimi bu bölgelerde kahverengi görünümü oryaya çıkmaktadır
- Kadınlarda ise adet düzensizliği gibi semptomlar ortaya çıkar.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı mevcut ise kesinlikle uzman bir doktora görünerek gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekmektedir. İnsülin direncini olup olmadığı aç karnına yapacağınız kan tahlili ile ortaya çıkmaktadır. Diyabet gelişmeden önce alınacak önlemeler ile insülin direnci ortadan kalkabilir. Böylece açlık krizleri yemek yeme isteği ya da tatlı krizleri gibi durumlar ortadan kalkıp zayıflamanız bile kolaylaşabilir. Bu konuda doktorunuzu ilaç tedavisi bile önerebilir. Aynı zamanda bol bol egzersiz yapmanız gerekmektedir.