Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurmanın Faydaları Nelerdir? Hurma içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücut için oldukça faydalıdır. Özellikle Ramazan ayında sıklıkla tüketilen hurmanın pek çok çeşidi ve türü bulunur. Yaş hurma olduğu gibi kuru hurma çeşitleri de vardır. Ülkemizde daha çok Medine hurmaları bulunmaktadır. En çok tüketilen ve bilinen hurma çeşitleri ise mebrum, acve, safavi, medjul, sugai, amber, sukerriye hurmalarıdır. Bu hurma çeşitlerinin boyutu ve lezzeti, yetiştiği bölge birbirinden farklılık göstermektedir. Ancak kaliteli hurma seçmek, almak oldukça zordur. Tam olgunlaşmış veya tam kurulmuş olan hurmalar seçilmelidir.
Hurma Çeşitlerinin Özellikleri
Hurma çeşitlerinin lezzeti, boyutu birbirinden farklıdır. En çok bilinen ve tüketilen hurma çeşitleri ve genel özellikleri ise şu şekilde sıralanır;
• Acve hurma: Vücuda giren zehir ve sihiri önlediği söylenen acve hurmayı peygamber efendimizin elleriyle diktiği rivayet edilmektedir.
• Amber hurma: Lif oranı en yüksek olan hurma çeşitlerinden biridir. Bu özelliği ise tok tutucu etkiye sahiptir.
• Baklava hurma: kan yapıcı özelliği ile bilinen bu hurma çeşidi etli ve oldukça tatlıdır. Kahverengine sahiptir.
• Berhi hurma: ramazanda pek fazla tüketilmeyen yaş hurma çeşitlerinden biridir. Diğer yaş hurmalara göre biraz daha sert bir yapıya sahiptir.
• Mebrum hurma: kahverengine sahip bu hurma ince kabuklu olup oldukça lezzetlidir. Ramazan ayında en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında yer alır.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurmanın pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;
• İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde bağırsak sağlığını korur.
• Antioksidan içermesi sayesinde hücre yenileyici etkiye sahiptir.
• Magnezyum, potasyum, demir, fosfor gibi oldukça önemli vitamin ve mineralleri içerdiği için besleyici ve doyurucu özelliğe sahiptir.
• Kalp dostu olan hurma aynı zamanda B vitamini yönünden zengindir.
• İçerisinden bol miktarda magnezyum içerdiği için hem kemik sağlığı hem de hafıza güçlendirmek için tüketilebilir.
• Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu özellikle de kalbi toksin maddelere karşı korur.
• A ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirme de etkilidir.
Hurma Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hurmanın çeşidi bir hayli fazla olsa da kaliteli hurma seçmek, almak bir hayli zordur. Doğru şekilde kurtulmayan hurmaların içinden kurt çıkabilir, yaş hurmalar çok fazla ham ya da çok olgun olabilir. Bu yüzden alırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalar şunlardır;
• Kuru hurma alacaksanız renginin canlı ve parlak olmasına özen gösteriniz. Mat ve parlak olmayan hurmalar uzun süre kurutulmuş, bekletilmiş olabilir. Taze olmayan kuru hurma hem çok kuru olur hem de kurt olabilir.
• Yaş hurma alacaksanız ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Orta sertlikte olan hurmalar en idealidir. Alırken mutlaka buna dikkat etmelisiniz.
• Hurma paketi yırtılmış zarar görmüş ürünleri almayınız.
• Yüzeyi çok fazla buruşuk olan hurmalar çok fazla kurutulmuş olduğu için sert ve kurudur. Bu yüzden buruşuk olmayan, parlak, dolgun ve hafif kahve rengine yakın hurmalar tercih edilmelidir.