Diyabet Nedir
Diyabet Nedir? Diyabet insan vücudunda bulunan pankreas isimli salgı bezinin yeterli kadar insülin hormonu salgılamamalı durumudur. Ya da üretilen hormonun yeterli ve etkili kullanılmaması durumunda gelişir. Diyabet ömür boyu sürmektedir. Bu bağlamda kişi, tüketmiş olduğu besinlerden şekeri kullanamaz hale gelir ve kan şekeri yükselir.
Tükettiğimiz besinler, özellikle karbonhidratlar vücuda enerji sağlanması açısından glükoza dönüştürülür. Midenin arkasındaki pankreas, organların ve kasların hatta diğer dokuların kan yolu ile glükozu alarak enerji şeklinde kullanmasını sağlayan insülin hormonunu üretir. Tükettiğimiz yiyeceklerden kana karışan glukoz insülin aracılığı ile hücreye geçiş sağlar. Hücreler glükoz adlı maddeyi yakıt olarak kullanırlar. Vücutta yakıt ihtiyacı duyulandan fazla glükoz bulunması halinde, karaciğerde yağ deposu denilen yere depolanır.
Diyabeti olmayan bir kişi kan şeker düzeyi aç iken 120 mg/dl, tok iken 140mg/dl’nin üzerinde olmaz. Açlık veya tokluk durumlarında eğer ölçülen değerler, bu verilerin üzerinde ise diyabet var demektir.
DİYABET TEDAVİSİ
Diyabet tanısı konulan bireylerde öncelikli olarak amaç kan şekeri düşme ya da yükselme durumlarını önlemektir. Bu durumları önlemek komplikasyonların gelişme durumunu önlemek ya da azaltmak için etkilidir.
SAĞLIKLI BESLENME
Tüketilen gıdaların, özellikle de karbonhidrat bulunduran gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi halinde kandaki şeker seviyesi yükselir. Diyabetli olan hastaya özel bir beslenme listesi hazırlanması burada önemli bir rol oynar. Diyabeti olan birey işle normal, yani hasta olmayan bir bireyin besin tüketimi aynı olmalıdır. Diyabet hastaları da karbonhidrat, yağ, protein, lif, mineral ve vitamin gereksinimi duyarlar. Tüketilen yiyeceklerdeki bu besinlerin arttırılması ya da azaltılması gerekmez.
EGZERSİZ
Egzersiz yapmak, vücutta bulunan glükozu, vücudun etkili bir şekilde kullanmasını ve aynı zamanda kandaki şeker kontrolünü de sağlar. Bunun yanı sıra şişman tip 2 diyabetli bireylerin kilo vermesine de yardım sağlar.
İLAÇ/İNSÜLİN
İnsülin, tüketilen besinlerden kana geçerek şekerin vücut tarafından kullanılma durumunu gerçekleştiren ve böylece şekerin yükselme durumunu gerçekleştiren ve böylece şekerin yükselme durumunu kontrol altına alan hormondur. İnsülin bağımlılık yapan bir madde değildir. İnsülin yaşam için gereklidir. Vücut insülin ihtiyacını karşılamıyor ise dışarıdan enjekte edilmesi gerekmektedir.