Çinko eksikliği nedir?
Çinko eksikliği nedir? Çinko eksikliği vücutta çinko eksikliğine bağlı olarak dermatit, stomatit, saç dökülmesi, büyüme bozuklukları ve tat/ koku bozuklukları gibi çeşitli semptomlara neden olan bir hastalıktır. Kanda bulunan çinko konsantrasyonu ( çinko seviyesi), vücuttaki çinko miktarını belirtmek için bir indeks olarak kullanılır, ancak çinko eksikliği, çinko seviyesinde azalma ve buna bağlı semptomları olanları ifade eder. Öte yandan, çinko düzeyi düşük olan ancak klinik semptomu olmayanlara hipozinsemi denir.
Çinko vücudun üretemediği ve yiyecek ve içeceklerden alınması gereken bir besindir. Yiyecek ve içeceklerde bulunan çinko, oniki parmak bağırsağı ve ince bağırsaktan kana emilir, her organa yayılır ve hücrelerde depolanır. Çinko, cilt ve mukoza zarının normal durumunu korumak, iskeleti geliştirmek, tat ve koku, üreme işlevi ve bağışıklık işlevini sürdürmek gibi çok çeşitli işlevlere sahiptir, bu nedenle çinko eksikliği çeşitli semptomlara neden olur.
Çinko eksikliği neden olur?
Çinko eksikliği ve hipozinemi aynı hastalıktır. Ancak çinko eksikliğinin herhangi bir belirtiye neden olup olmaması çinko eksikliğinin derecesine ve süresine ve kişinin eksikliği tolere edip edememesine bağlıdır.
Çinko eksikliğinin nedenleri her ikisinde de ortaktır ve aşağıdakileri içerir.
-Yetersiz çinko alımı
Normalde dengeli beslendiğiniz sürece çinko alımında eksiklik yaşamazsınız ancak anoreksiya nervoza veya vejeteryanlık nedeniyle alımın aşırı azalması nedeniyle çinko eksikliği yaşayabilirsiniz. Ayrıca ağızdan alınması zor olan ve tüple veya damardan beslenen yaşlılarda ve sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin çinko eksikliğine eğilimli olduğu söylenmektedir.
-Çinko emilim bozuklukları
Bozulmuş çinko emilimi, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsakta kronik iltihaplanmaya neden olan hastalıklar ve karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalıklar ile karakterize edilir. Ayrıca, aşırı diyet lifi alımının bağırsak yolunda çinko emilimini baskılayabileceğini unutmayın.
-Artan çinko gereksinimleri
Bebeklik gibi önemli kilo alımı olan dönemlerde ve hamilelik sırasında çinko tüketimi artar. Özellikle anne sütü ile beslenen bebekler çinko eksikliğine yatkındır, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
-Artan çinko atılımı
Romatoid artrit, parkinson hastalığı, depresyon, epilepsi, hipertiroidizm vb. için kullanılan bazı ilaçlar çinkoya bağlanma ve idrarla atılımı artırma etkisine sahiptir. Bu nedenle bu ilaçların uzun süreli kullanımı çinko eksikliğine yol açabilir.
Diyabet, nefrotik sendrom ve böbrek yetmezliği gibi böbrek fonksiyonunu bozan hastalıkların da çinko atılımını teşvik ettiği söylenir.
Çinko eksikliği belirtileri nelerdir?
İnsan vücudunda çinko çeşitli roller oynadığı için çinko eksikliğinin çeşitli semptomları vardır.
Tipik örnekler deri ve mukoz membran yapısındaki anormalliklere bağlı dermatit ve ağız ülseri, saç dökülmesi ve boy kısalığı gibi büyüme bozuklukları, doğurganlığın azalması, erektil disfonksiyon , tat/ koku bozuklukları, bağışıklığın azalması ve geç yara iyileşmesidir. Anemi ve duygusal dengesizlik gibi zihinsel semptomlar da görülür.
Özellikle, dermatit ve ağız ülseri, zayıflamış bağışıklık nedeniyle iyileşmesinde zorluk yaşanması sıklıkla şiddetli hale gelir. Bebeklerde ve yatalak yaşlılarda ciddi pişiklere neden olur.
Öte yandan, yukarıda bahsedildiği gibi, hipozinsemi, çinko seviyeleri düşük olan ancak semptomları olmayanları ifade eder ve genellikle sağlık testleri gibi kan testlerinde tesadüfen bulunur.
Çinko eksikliği nasıl teşhis edilir?
(1) Çinko eksikliğinden kaynaklanan belirtiler gelişir.
(2) Sabah aç karnına çinko seviyesi 80㎍ / dL’den azdır.
Çinko eksikliğinden şüphelenildiğinde, en önemli test, çinko ve alkalin fosfataz düzeylerini ölçen bir kan testidir. Bazı durumlarda, diğer hastalıkları ekarte etmek için CT ve MRI gibi başka kan testleri ve görüntüleme testleri gerekebilir.
Çinko eksikliği nasıl tedavi edilir?
Çinko eksikliği ve hipozinseminin altında yatan tedaviler öncelikle diyet ve ilaç tedavisidir. Hipozinsemi asemptomatiktir, ancak gelecekte bazı semptomlara neden olabilir, bu nedenle çinko eksikliği ile aynı şekilde tedavi edilmesi önerilir. Diyet olarak istiridye, kuru sardalye ve karaciğer gibi çinko açısından zengin gıdaları tüketmek gerekir.
Öte yandan, diyetle çinko takviyesi tek başına çinko eksikliğini gidermiyorsa, ilaç tedavisi olarak çinko preparatı ile çinko takviyesi yapılır. Dozaj klinik duruma ve şiddetine bağlıdır.