Bilinen ilk Antibiyotik sirke
Bilinen ilk Antibiyotik sirke; Sevgili okuyucularımız bugün sizler için sirkenin faydaları ve doğal sirke çeşitlerini, hangi sirkenin neye iyi geldiğine dair bir makale hazırlamak istedim.
Sirkenin geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Sirkenin geçmişi milattan önce 10000 li yıllara kadar gitmektedir. Çok eski bir tarihi olan sirke, tıbbi bir ilaç olarak kullanılmış ve bilinen ilk antibiyotik olduğu düşünülmektedir. Sirkenin ana bileşeni asetik asittir. Bu nedenle sirke, çok geniş kullanım alanlarına sahiptir. Sirke anti bakteriyel özelliği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemekle birlikte, vücudumuz bakterilerle mücadele ederken çok etkili olmaktadır.
Sirkenin insan sağlığı üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kan basıncını düşürmek, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, kanser hastalıklarında kanser oluşumunu engellemek ve riskini azaltmak ve buna benzer birçok hastalıkta sirkenin tüketilmesi çok önemlidir. Sirke zayıflamaya ve ideal kilonun korunmasına bile çok fazla yardımcı olmaktadır. Ayrıca düzenli sirke tüketimi kanser hastalıklarına karşı olumlu etkileri olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Sirke içerisinde bulundurduğu antioksidan özellikli bileşenler sayesinde, iyi hücrelerin çoğalmasında etkili ve kanserojen maddelerin hücrelere vermiş olduğu hasarı iyileştirmede çok büyük etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden günlük tükettiğimiz yiyeceklerde yeterli miktarda sirke kullanımı insan sağlığı üzerinde çok etkili olmaktadır. Sirkenin faydaları saymakla bitmezken siz sevgili okuyucularımız için bilinen sirke çeşitlerinin neye iyi geldiğine bakalım;
Sirke Çeşitleri nelerdir?
Elma Sirkesi
Elma sirkesi mutfakta ve salatalarda kullanımın yanı sıra yemeklerden önce bir kaşık elma sirkesi içmek tokluk hissi yaratmakta ve iştahı kontrol etmekte çok faydalıdır. Avrupa’da ilaç olarak da kullanılmaktadır. Doğal bir kireç sökücü özelliği vardır ve bulaşık makinesinde deterjan yerine bile kullanılabilir. Vücudun pH düzeyini dengelemede yine elma sirkesi çok etkilidir. Ayrıca elma sirkesi için akneye yatkın olan ciltleri temizlemekte de kullanılabileceği söylenmektedir
Üzüm Sirkesi
Üzüm sirkesi de yine mutfakta yemekler ve salatalar haricinde tüketildiği taktirde birçok şeyde fayda sağlamaktadır. Özellikle vücudumuz için önemli olan üzüm sirkesi, yemeklerden sonra tüketilirse hazmı kolaylaştırmaktadır. Yine saç dersinde oluşan kaşıntı ve tahrişler için üzüm sirkesi kullanımı önemlidir. Üzüm sirkesini su ile inceltip tırnakta oluşan mantar için kullanılabileceğini de söyleyebiliriz. Üzüm sirkesi en çok cilt için tavsiye edilen bir sirke türüdür.
Beyaz Sirke
Sirke vücudumuz için çok faydalı olurken aynı zamanda ev temizliğinde de çok faydalı olmaktadır. İşte beyaz sirke ise ev temizliğinde çok fazla kullanılmaktadır. Hatta meyveler ve sebzeleri beyaz sirke ile yaptığımız su da bekletirsek daha iyi yıkanmış olmaktadır. Bu yüzden beyaz sirke ev temizliği açısından çok önemli ve etkili bir sirkedir.
Nar Sirkesi
Çok fazla bilinen bir sirkemiz olan nar sirkesi ise bağırsak problemlerinden ishale karşı çok etkili bir sirke çeşididir. Bir kaşık nar sirkesi ishal için en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca diş eti problemlerine de nar sirkesi çok iyi gelmektedir. Cilt lekelerine karşı etkili ve cilde parlaklık veren bir sirke çeşididir. Yine nar sirkesi kellik tedavisinde kullanılırken saç dökülmelerinde de etkili bir sirkedir.
Alıç Sirkesi
Alıç sirkesinin özellikle insan sağlığı üzerinde çok büyük önemi ve etkileri bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarında kullanılan alıç sirkesi kalp sağlığı için çok önemlidir. Alıç sirkesi böbrek hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Sürekli ve düzenli alıç sirkesi tüketimi şeker hastalığına çok iyi gelmektedir hatta şeker hastalığından bile kurtulma ihtimali olabilmektedir. Alıç sirkesinin grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarından koruyucu bir özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden alıç sirkesi sağlık için büyük bir önem taşımaktadır.
Gül Sirkesi
Gül sirkesi de çok bilinmemekle birlikte birçok faydası bulunmaktadır. Aromatik bir kokusu olduğu için su ile seyreltildiği zaman masaj yağı olarak bile kullanılabilmektedir. Gül sirkesi yiyeceklerin daha iyi sindirilmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle mide ve karaciğer rahatsızlıkları için çok şifalıdır. Gül birçok alanda uygulanıp faydalı olmasından dolayı sirkesi de çok faydalıdır. Gül sirkesi diş etlerinin güçlenmesinde de yardımcı olmaktadır.
Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle yeterli miktarda sirkenin tüketiminde oluşan faydaları ve sirke çeşitlerine bakıp neye iyi geldiğini incelemiş olduk. Sirkenin mikropları kırma özelliği bakımında da önemli olması ile ev temizliğinde bile kullanıyor olmak sirkenin bizler için her alanda ne kadar yararlı olduğunu göstermektedir. Sirke içerisinde bulundurmuş olduğu bileşenleri sayesinde doğal bir antibakteriyeldir.
Bu yüzden evlerimizden sirkelerimizi eksik etmeyelim. Hatta yapabiliyorsak doğal sirkeyi evlerimizde yapalım. Eğer böyle bir imkanımız yok diyorsanız kesinlikle doğal sirke satan insanlardan ev halkınızın ve kendi sağlığınız için doğal sirke alınız. Sirkenin çok fazla çeşidi bulunmaktadır ama bugün sizlerle sadece çevremde en çok görmüş olduğum beş adet sirkeyi ele alıp anlatmak istedim. Peki sevgili okuyucularımız sizler evlerinizde en çok hangi sirke çeşidini tercih ediyorsunuz ve nasıl tüketip kullanıyorsunuz?
Sümeyye Nur Gündüz