Arpacık Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır
Arpacık Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıpta hordeolum ismi ile geçen arpacık, göz kapağı bezlerinde beliren ve yaygın gözüken bir enfeksiyon türüdür. Cildin üst kısmında dışa doğru şişlik ve kızarıklık şeklinde görüntüye sahip olan arpacığın en bilinen sebebi stafilokok aureus isimli pozitif bakteri çeşididir. Arpacık, göz kapaklarının uç bölgelerinde bulunan meibomian bezlerinin tutulumuyla ortaya çıkar. Oluşum bölgesine bağlı olarak iç hordeolum veya dış hordeolum adı ile bilinen arpacık, iltihaplı bir cilt sorunudur. Kirpiğin dip bölgesinde veya göz kapağının alt kısmında beliren arpacık, genellikle gözde kaşınma ve batma hissi ile oluşur ve bu belirtilerin arkasından 1-2 gün sonra cildin üst kısmında görüntülenebilir hâle gelir.
Arpacık Nedir?
Göz kapaklarını tutan iltihaplı bir cilt sorunu olan arpacık, bireye çok fazla derece rahatsızlık oluşturan fakat basit yollarla tedavi edilen bir problemdir. Hordeolum olarak da anılan arpacık, toplumda genellikle yaygın bir göz kapağı sorunu olmakla beraber en önemli nedeni göz kapaklarında var olan yağ bezelerinin tıkanmasıdır. Göz kapağının dış alanında, kirpiklere yakın bulunan yağ bezelerinin tıkanmasıyla, bezelerinin içerisinde kalan bakteriler, arpacık oluşumuna neden olur. İlk başta ufak olan kızarıklık biçimindeki arpacık, bazı vakalarda göz kapağının şişmesine ve kapanmasına sebep olabilir. Gözde yaşarma, göz kapağı ağrısı hissi ve şişlik benzeri belirtiler ile karakterize olan arpacığın görüntüsü ise çıban veya sivilce Benzeridir.
Genellikle beden direncinin az olduğu vakitlerde belire arpacık, çoğunlukla ellerde var olan bakterilerin göz alanına götürülmesiyle oluşur. El hijyeninin ne kadar önemli olduğu arpacık oluşumunda, 30 ile 50’li yaşlar arasında yağ bezelerinin bütünüyle tıkanması veya farklı bir söyleyişle şalazyon olarak adlandırılan problem oluşumuna yol açabilir.
Arpacık Neden Çıkar?
İki parçadan oluşan göz kapaklarında aşağı yukarı 60 kadar meibomian bezi olarak bilinen, yağ bezi vardır. Meibomian bezi, üretilen gözyaşının kurumasına engel olmak, göz kapaklarının göz üstünde hareketini rahatlatmak ve tahriş sorununu engellemek için göz küresi üstünde, ince, yağlı bir tabaka yapmaktadır. Gözün üst biçiminin çizilmesini de engelleyen bu yağlı dokunun ürettiği bezlerin tıkanmasına bağlı olarak arpacık çıkar. Kirpik folikülünde var olan ve genellikle el ile taşınan bakterilerden dolayı oluşan arpacık, her şeyden önce vücut direncinin az olduğu uykusuzluk ve yorgunluk benzeri zamanlarda ortaya çıkar.
İlk başlarda ağrıyan bir nokta gibi görünen, kaşıntı ve batma hissi ile belirli hale gelen arpacık, 1 – 2 gün içerisinde ağrılı bir şişliğe evrilir. Temiz olduğundan emin olmadığımız ellerle gözlere dokunmak, tozlu ve kirli çevrede uzun süre durmak, uzun zaman göz makyajını arındırmamak, makyaj temizliğinin olması gereken biçimde yapılmaması, gözün enfeksiyon oluşturmasına eğimli olması, yağlı besinlerin çok tüketilmesi, vitamin ve mineral açısından ihtiyaç duyduğumuz gıdalarla beslenmemek, arpacık çıkası sebepleri arasında sıralanabilir.
Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Arpacık, bireysel temizlikle beraber göz ve çevresinin hijyenine dikkat edilmesi halinde aşağı yukarı bir hafta içerisinde iyileşir. Bu vakit içerisinde doktorun tavsiye ettiği pomat ve damla çeşidi ilaçların kullanılması, hastalığın iyileşme zamanını azaltırken şikayetlerin de giderilmesini yol açar. Arpacık atlatılmasına rağmen 2 ile 3 hafta içerisinde eski haline dönmemesi veya sert bir forma dönüşmesi durumunda ameliyat gerekebilir. Göz kapağının iç kısmına ufak bir kesi oluşturarak gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile enfeksiyonun atlatılması için iltihap bütünüyle boşaltılır. Arpacık tedavisi bu biçimde uygulansa da bazı vakalarda arpacık cerrahi müdahalesi olarak da bilinen tedavi yöntemi kullanılabilir.
Bu işlem, arpacığın kist yapısına sebep olması halinde tercih edilir. Göz kapağı ve etraf dokular, lokal anesteziyle uyuşturulur ardından kapak içerisindeki iltihap arındırılır. Kistik oluşuma neden olan yağ birikimi, etrafındaki dokular ile beraber temizlenir. 15 dakika olarak süren bu işlem sonrasında göz bandaj yardımı ile kapatılır. Yapılan işlem, göz kapağının iç bölgesinde uygulandığından dikiş ihtiyacı hissedilmez ve iz kalmadan tedaviyi tamamlar. Bandajla kapatılan göz bir sonraki gün açılır. Aşağı yukarı bir hafta içerisinde göze antibiyotik bileşeni damla kullanılması zorunludur.