Albat dağı Efsanesi

Albat dağı Efsanesi

Albat dağı Efsanesi

Albat dağı Efsanesi; Canım ülkemizin tarihi olayları yapıları ve doğal güzellikleri kadar, yıllar önce yaşanmış gerçek olayları ve efsaneleri de büyük dikkat çekiyor.  Tarihi olaylara şöyle bir baktığımızda gizemli olayların büyük bir kısmının gerçekliği kanıtlanamamış olduğu düşünülen ve çeşitli hikayeleri ile dilden dile dolaşan efsaneleri bulunuyor. En bilinenleri şahmeran efsanesi, lokman hekim efsanesi oluyor. Fakat ülkemizde bunun dışında bilinmeye daha pek çok gizemli olayların yaşandığı söyleniyor. Albat dağı ejderhası  efsanesi de bunlardan bir tanesidir. Belki de birçoğunuz bu hikayeyi yeni duymuş ve olayın kahramanlarını merak ediyor olabilirsiniz. Albat dağı efsanesini asıl kahramanı bir ejderha oluyor. Efsanede ise halkın çaresizliği gözler önünde…Peki o zaman Albat dağı ejderhası efsanesinde olaylar nasıl yaşanmıştır, gelin birlikte bakalım…

Albat dağı Ejderhası Efsanesi

Efsane okumayı seviyor ya da Türk halk edebiyatında yer alan efsanelerin neler olduğunu merak ediyorsanız Albat dağı ejderhası efsanenin de dikkatinizi çekeceğinden eminiz. Olay Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan albat dağı içerisinde gerçekleşiyor. Yaklaşık 1500 metreye sahip olan Albat dağı Silvan ilçesinin hemen arka tarafına düşüyor. Tarihte çok önemli bir yer olan Albat dağı ve çevresinde tarihi yapılar ve kalıntılar bulunuyor. Buradaki yaşanmış gizemli olayların yaşandığı bu dağ keskin kayalıklara sahip Albat dağları ova boyunca ilçeyi doğudan batıya doğru kesmektedir.

Albatdağı Ejderhası Efsanesinde Neler Olmuş

Efsaneye göre Albat dağı eteğinde bulunan ortanca çeşmenin olduğu yere bir ejderha gelir. Bu ejderha ortanca çeşmesine hiçbir kimseyi yaklaştırmaz. İnsanların susuz kalmasına neden olur. Halkın çaresizliği karşısında üzülen şehrin beyi ise bu ejderhayı öldürmeye karar verir. Eline aldığı iki yanı keskin bir bıçakla ejderhayı öldürmek için ortanca çeşmesinin yanına gider. Bey elindeki iki kılıcı iki eliyle enine tutar. Bu arada ejderha da beye burnundan alevler saçıp, derin nefesler ile beyi içine çekip yutar. Ama beyin elindeki kılıcın iki tarafı da keskin olduğu için ejderhayı ağzından kuyruğuna kadar ikiye keser.

Ejderha ölür ve beyde ejderhanın içinden kurtulur. Fakat ejderhanın zehri beye bulaşmıştır. Hemen konağına döner ve bahçesinde bulunan havuzun içerisine süt doldurup, havuzun içerisine girer. Havuzdaki süt ejderhanın zehrinin bulaşması nedeni ile birden kesilip, çökelekleşir. Fakat bey ejderhanın zehrinden kurtulmak için sürekli olarak süt banyosu yapmaya devam eder. Ta ki süt kesilmeyene kadar buna devam eder ve sonunda ejderhanın zehrinden arınmayı başarır.

Türk Kültüründe Efsanelerin Önemi Nedir

İnsanların kafasında büyük merak uyandıran efsaneler aslında geleneklerimize sahip çıkılmasında önemli bir rol oynar. Albat dağ efsaneleri, sarıkız efsanesi, tufan efsanesi ve niceleri bir nevi toplumu yönlendirmeye ve insanlara iyilik yapmayı aşılar. Aynı zamanda efsanenin ya da olayların yaşandığı yer ve bölgelere farklı acılardan bakılmasını sağlar. Aslında tarihi değerlerimizin önemli bir parçası olan halk efsaneleri aynı zamanda efsanenin geçtiği yerde yaşayan insanlara motivasyon ve güç verip, kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olur. Efsanenin kökleri dini inançlara dayalı olduğu gibi bazı efsanevi olaylar ise tarihi olayların halkın abartması sonucu ortaya çıktığı söyleniyor.  Günümüzde efsane olduğu zannedilen birden fazla hayali ürünü hikayelerinden mevcut olduğunu söylemek daha doğru olur.

iLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Kırkkızlar Efsanesi Nedir?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık